aA
Baigiantis kadenciją Seimas dar bandys užtikrinti dabartiniam parlamento vadovui ir buvusiam Atkuriamojo Seimo Pirmininkui Vytautui Landsbergiui socialines garantijas ir aprūpinimą. Į antradienio plenarinių posėdžių darbotvarkę įtrauktas įstatymo projektas "Dėl Lietuvos Respublikos Aukščiausios Tarybos - Atkuriamojo Seimo Pirmininko".
Projektą parengė grupė Seimo narių, Kovo 11-osios Akto signatarų - Rimvydas Survila, Algimantas Sėjūnas, Stasys Malkevičius, Liudvikas Sabutis, Romualda Hofertienė, Antanas Račas, Algirdas Patackas.

Kaip rašoma projekte, šio teisės akto paskirtis - nustatyti socialines garantijas ir aprūpinimą LR Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo Pirmininkui, kuris pagal Lietuvos laikinąjį pagrindinį įstatymą buvo aukščiausias nepriklausomos Lietuvos valstybės pareigūnas, atstovavo Lietuvai tarptautiniuose santykiuose ir vykdė esmines valstybės vadovo konstitucines funkcijas. Projekto iniciatoriai Atkuriamojo Seimo Pirmininkui siūlo nustatyti socialines garantijas ir aprūpinimą, iš dalies atitinkantį Lietuvos Prezidento įstatymo 20 straipsnį.

Išėjusiam iš valstybės tarnybos LR Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo Pirmininkui V. Landsbergiui, kaip buvusiam 1990-1992 m.m. faktiniam valstybės vadovui, projekte siūloma iki gyvos galvos nustatyti 50 procentų Lietuvos Prezidento darbo užmokesčio dydžio pensiją per mėnesį, palikti sekretoriatą, apsaugą ir transportą. Sekretoriato apsaugos ir transporto dydį bei aprūpinimą pagal projektą turėtų nustatyti Vyriausybė. Projekto autoriai taip pat siūlo, esant reikalui, apsaugą suteikti ir buvusio LR Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo Pirmininko šeimos nariams.

Birželio mėnesį Seimas buvo priėmęs Valstybinių pensijų įstatymo pataisas, kuriomis nustatyta, kad dabartiniam Seimo Pirmininkui V. Landsbergiui, kaip Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo Pirmininkui, išėjus iš valstybės tarnybos bus mokama Prezidento valstybinė pensija. Parlamentarai "prezidentinę" pensiją V.Landsbergiui skyrė taip pat remdamiesi tuo, kad 1990-1992 metais jis faktiškai ėjo valstybės vadovo pareigas.

Šio įstatymo nepasirašė Prezidentas Valdas Adamkus. Jis įsigaliojo su Seimo pirmojo vicepirmininko Arvydo Vidžiūno parašu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.