aA
Pekinas pirmadienį dar kartą pagrasino Taivanui jėga. "Separatistinės jėgos Taivane planuoja atskirti salą nuo Kinijos. Bet koks Taivano žingsnis nepriklausomybės link išprovokuos karą", - sakoma pirmadienį paskelbtame vyriausybės pranešime apie saugumo pajėgų padėtį.
Padėtis Taivane yra "sudėtinga ir sunki", teigiama pranešime. Todėl Pekinas darys viską, kad Kinija ir Taivanas taikiai susivienytų. Šiuo metu Kinijos ginkluotosios pajėgos rengia didelius manevrus.

Tuo tarpu naujasis Taivano prezidentas Čen Šuibianas (Chen Shu-bian) savo interviu Vokietijos žurnalui "Spiegel" pareiškė norįs susitaikyti su Pekinu. Taivano darbo grupė ketina pateikti konkrečius pasiūlymus dėl susivienijimo, sakė jis.

Priešingai nei jo pirmtakas Li Denchuėjus (Lee Teng-hui), Č.Šuibianas (Chen Shu-bian) "nepropaguos dviejų valstybių teorijos". Tačiau jis sieks, jog būtų gerbiama 23 milijonų taivaniečių valia ir išsaugoti lygybės bei demokratijos principai. "Aš tapau prezidentu ne todėl, kad Taivaną padovanočiau Kinijai", - sakė Č.Šuibianas (Chen Shu-bian).

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.