aA
Jemeno valdžios institucijos sulaikė dešimtis asmenų, kuriuos siekia apklausti dėl 17 amerikiečių kariškių gyvybes nusinešusio išpuolio prieš JAV karo laivą, sekmadienį paskelbė Jemeno pareigūnai.
Šiais duomenimis, tarp įtariamųjų yra Adeno uosto, kuriame ketvirtadienį buvo mėginta susprogdinti eskadrinį minininką "USS Cole", tarnautojų ir darbininkų. Daugiau detalių apie suimtuosius bei pasikėsinimo motyvus kol kas neįmanoma gauti.

JAV tvirtina, kad išpuolį, per kurį buvo dar sužeista dešimtys amerikiečių karo jūreivių, surengė teroristai savižudžiai. Tuo tarpu Jemenas laikosi pozicijos, kad tai nebuvo tyčinis pasikėsinimas.

Sekmadienį JAV ekspertai toliau apžiūrinėjo sužaloto laivo bortą, mėgindami sužinoti daugiau detalių apie pasikėsinimą. Oficialiais duomenimis, Adeno uoste dabar yra apie 100 amerikiečių ekspertų, gelbėtojų, inžinierių ir kitų pagalbininkų, kurie turi surasti dešimties žuvusių kariškių palaikus, užlopyti didžiulę skylę laivo borte bei išsiaiškinti pasikėsinimo motyvus, organizatorius bei vykdytojus.

JAV prezidentas Bilas Klintonas (Bill Clinton) šeštadienį informavo Kongreso vadovybę, jog į Adeną pasiuntė beveik 100 pareigūnų, turinčių suteikti medicininę pagalbą sužeistiesiems bei sustiprinti saugumą. Anot prezidento, Jemeno teritoriniuose vandenyse arba netoli jų yra du JAV karinio jūrų laivyno karo laivai, kurie rūpinasi komunikacijomis bei suteikia kitokią paramą. Atsiradus reikalui, į regioną numatoma pasiųsti daugiau papildomų pajėgų.

Šeštadienį į Doverio karinių oro pajėgų bazę (Delavero valstija) buvo atgabenti penkių žuvusių jūreivių palaikai, o sužeistieji iš Adeno buvo evakuoti į karines oro bazes Vokietijoje.

JAV gynybos pareigūnai Vašingtone pripažįsta, jog prieš sprogimą šaltinis Artimuosiuose Rytuose įspėjo apie galimą išpuolį, tačiau įspėjimas buvęs per daug abstraktus, kad būtų įžvelgta reikalo į jį reaguoti.

Atsakomybę už išpuolį prieš "USS Cole" prisiėmė dvi mažai žinomos musulmonų ekstremistų grupės. Viena iš jų anksčiau buvo susijusi su turistų grobimu bei vieno iš Adeno viešbučio susprogdinimu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.