aA
Penktadienį austrų demonstrantai užblokavo visas 15 Austrijos ir Čekijos pasienio perėjų, penktą dieną iš eilės protestuodami prieš Temelino atominės elektrinės paleidimą, praneša Reuters-ELTA.
Apie 6 tūkst. aktyvistų susirinko prie Vulovicų perėjos Aukštutinėje Austrijoje. Tarp jų buvo kraštutinių dešiniųjų lyderis Jorgas Haideris (Joerg Haider) ir vietos politikai. Čia kelyje buvo pastatyta platforma pasisakymams, iš traktorių pastatytos užtvaros.

Austrų nesaugia laikoma Temelino jėgainė yra už 6 kilometrų nuo sienos. 570 kilometrų besidriekianti siena bus uždaryta mažiausiai iki vidurnakčio. Pro sieną kol kas prasigauti pavyksta pėstiesiems ir traukiniams. Dėl protestų sieną kasdien kerta tik keli šimtai žmonių, vietoje įprastų 17 tūkst., ir Čekijos vyriausybė žada įvertinti blokadų padarytus nuostolius.

Austrija yra pasipiktinusi, kad Čekija pirmadienį paleido Temelino elektrinę, nepaisydama raginimų atlikti papildomus saugumo patikrinimus. Kancleris Volfgangas Šiuselis (Wolfgang Schuessel) pareiškė iškelsiąs šį klausimą savaitgalį vyksiančiame Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikime.

Čekijos vyriausybė teigia, kad Temelino elektrinė atitinka ES standartus, ir nori, kad Europos Komisija įsikištų ir priverstų nutraukti blokadas, sutrikdžiusias eismą pagrindiniuose keliuose iš Rytų į Vakarų Europą. Čekijos ministras pirmininkas Milošas Zemanas (Milos Zeman) priekaištavo demonstrantams dėl "paaugliško elgesio".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.