aA
Rusijos sostinėje nerimą sukėlė tas faktas, kad Latvijoje ruošiamasi žengti dar vieną žingsnį, kuriuo siekiama "suvaržyti antihitlerinės koalicijos veteranų teises ir pažeisti jų interesus". Tai sakoma penktadienį išplatintame Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, informuoja ITAR-TASS-ELTA.
Kaip pažymima dokumente, Latvijos vyriausybei priklausančios Liaudies partijos deputatai pateikė Seimui įstatymo projektą, kuriame siūloma uždrausti nešioti "užsienio valstybių" ordinus, medalius ir garbės ženklus, įteiktus iki 1991 metų.

"Projekto autoriai neslepia, kad jų tikslas - padaryti abejotiną nuo "rudojo maro" pasaulį išgelbėjusių žmonių teisę nešioti savo kovinius apdovanojimus", - sakoma Rusijos URM pranešime. "Latvija, - teigiama dokumente, - yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, kur veteranams antifašistams nerodoma pelnyta pagarba ir nesuteikiamos lengvatos. Negana to, nereti atvejai, kai prieš juos inicijuojami teismo procesai. Dabar, matyt, norima rasti papildomų priežasčių tokiems persekiojimams".

Įstatymo projektas, pažymi Rusijos URM, ne mažiau šventvagiškas ir darbo veteranų atžvilgiu. Žmonėms, kurių darbu buvo kuriamas Latvijos nacionalinis turtas, taip pat norima uždrausti didžiuotis savo nuopelnais.

"Pasipiktinimą šia ciniška iniciatyva jau pareiškė kai kurių Latvijos veteranų ir visuomeninių politinių organizacijų atstovai, pagrįstai laikantys ją mėginimu vėl išprovokuoti nesantaiką ir sukelti nuoskaudą", - sakoma Rusijos URM pranešime.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.