aA
Medicinos ekspertams nustačius, jog žydų genocidu kaltinamas nacių bendradarbis Kazys Gimžauskas dėl ligos negali suprasti savo veiksmų esmės ir jų valdyti, Vilniaus apygardos teismas nutarė šią baudžiamąją bylą nagrinėti iš esmės teisiamajam nedalyvaujant.
Kaip praneša ELTA, teismo procesas turėtų prasidėti po mėnesio - lapkričio 13 dieną.

Papildoma kompleksinė teismo medicinos psichiatrinė ekspertizė K.Gimžauskui buvo paskirta šių metų rugsėjo 21 dieną. Ekspertai nurodė, kad nuo 1998 metų rugsėjo mėnesio K.Gimžauskas serga demencija (silpnaprotyste), sukelta mišrios Alzheimerio ligos. Tai lėtinis progresuojantis psichikos susirgimas, kurio išgydyti neįmanoma, teigia ekspertai.

Dėl šių priežasčių teisiamasis negali dalyvauti teismo posėdyje, penktadienį konstatavo Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija.

Iki proceso pradžios Generalinė prokuratūra įpareigota pateikti teismui visų bylos dokumentų originalus iš Valstybės archyvo.

Tik jais remiantis ir gali būti nagrinėjama byla - nebėra nė vieno gyvo nukentėjusiojo, o paskutinis liudytojas Aleksandras Lileikis mirė šių metų rugsėjo 26 dieną.

Buvusį naciams pavaldžios Saugumo policijos Vilniaus apygardos viršininko A.Lileikio pavaduotoją K.Gimžauską Generalinė prokuratūra kaltina per Antrąjį pasaulinį karą prisidėjus prie penkių žydų nužudymo. Dabar jau mirusiam A.Lileikiui inkriminuojamas bendrininkavimas nužudant 75 Lietuvos žydus.

Kaip paaiškino Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius, nagrinėjant bylą be teisiamojo, procesas nesibaigs jokiu nuosprendžiu. Teismo uždavinys šiuo atveju yra tik priimti nutartį atsakant į klausimą, buvo ar nebuvo įvykdyta visuomenei pavojinga veika ir ar ją padarė K.Gimžauskas. Taip pat - ar jis nusikalto suprasdamas savo veiksmų esmę ir ar jam dabar skirtina priverčiamoji medicininio pobūdžio priemonė.

Kadangi sunkiai sergantis 92 metų K.Gimžauskas nelaikomas pavojingu visuomenei ir yra nepagydomas, medicininių priemonių skyrimas netenka prasmės, sako R.Valentukevičius.

Valstybės kaltintojo teigimu, užbaigus visas minėtas teisines procedūras, byla prieš K.Gimžauską bus nutraukta.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.