aA
Prezidentas Valdas Adamkus jau keletą kartų yra išsakęs savo nepasitenkinimą generalinio prokuroro Kazio Pėdnyčios veikla. Itin kritiškai K.Pėdnyčią vertina ir Vyriausybę formuosiančių liberalų bei socialliberalų lyderiai Rolandas Paksas ir Artūras Paulauskas.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

Koalicija net neslepia, jog jau netrukus ketina imtis generalinio prokuroro (A.Paulauskas ir K.Pėdnyčia yra aršūs priešininkai). Būsimos valdančiosios partijos mini, kad vienas pirmųjų darbų bus - pakeisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką, grąžinant šią teisę Prezidentui.

Mainais už tai A.Paulauskas tikriausiai įgis teisę pasiūlyti V.Adamkui kandidatūrą į generalinius prokurorus.

Eiti generalinio prokuroro pareigas K.Pėdnyčia buvo paskirtas 1997 metų pavasarį, kai konservatoriai Prokuratūros įstatyme pakeitė generalinio prokuroro skyrimo tvarką. Pagal pataisytą įstatymą generalinį prokurorą parlamentas skyrė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto teikimu.

Kandidatą komitetui pasiūlė tuometinis Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Pranas Kūris ir teisingumo ministras Vytautas Pakalniškis.

Beje, kad K.Pėdnyčios ateitis gali komplikuotis, buvo jaučiama jau prieš keletą mėnesių, nes būta mėginimų prastumti jį į Aukščiausiojo teismo teisėjus. Šiems ketinimams pasipriešino Prezidentas V.Adamkus.

Per trejus metus K.Pėdnyčią lydėjo net keletas skandalų: dovanų 50-mečio proga istorija, sūnaus Ugniaus įdarbinimas Aukščiausiajame teisme, skandalingas kai kurių bylų tyrimas, pavyzdžiui buvusio finansų ministro R.Matiliausko, buvusios ministrės L.Andrikienės ir kt. Opozicijos politikai K.Pėdnyčiai suteikė “kišeninio” prokuroro “titulą”.

Tai komentuoja:

Nijolė Steiblienė Naujosios Sąjungos atstovė

Aloyzas Sakalas A.Brazausko socialdemokratinės koalicijos atstovas

Kęstutis Betingis Generalinio prokuroro pavaduotojas

Veidas