aA
Daugelis Lietuvos kompiuterių vartotojų trečiadienį ir ketvirtadienį savo elektroninio pašto dėžutėse aptiko perspėjimus apie plintančius pavojingus kompiuterių virusus. Tačiau, kaip paaiškėjo, jie tėra bandymas apgauti mažiau išprususius kompiuterių vartotojus.
Viename platintų pranešimų perspėjama gavus elektroniniu paštu žinutę su prisegta byla Buddylist.zip jos neatverti, nes tai esą gali pažeisti kompiuterio kietąjį diską ir suteikti priėjimą prie kompiuterio bet kuriam interneto naršytojui. Anot pranešimo, perspėjimas apie antradienį pradėjusį plisti virusą gautas iš Rusijos.

Kitame pranešime perspėjama neatidarinėti žinučių, kurių pavadinimas "An Internet Flower For you", mat tai padarius bus ištrinamos svarbios sisteminės bylos.

Nors abiejuose pranešimuose skelbiama, jog virusai yra nauji ir pavojingi, didžiausių antivirusinių programų gamintojų duomenų bazėse teigiama, jog tai tėra "klastotės", internete klaidžiojančios jau kelis mėnesius.

"Klastotėmis" (hoax) vadinami klaidinantys pranešimai apie neva egzistuojančius pavojingus virusus. Anot kompiuterijos specialistų, nors šie virusai ir nepakenkia suklaidintųjų kompiuteriams, žalos padaro apkraudami interneto tinklus ir tarnybines stotis bereikalinga informacija, nes dažniausiai kiekviename klaidinančiame pranešime raginama jį persiųsti visiems savo pažįstamiems.

Be to, dažnai plinant ir nepasitvirtinant tokiems perspėjimams, kompiuterių vartotojų budrumas menksta, todėl iškilus tikro ir pavojingo viruso pavojui, reaguojama nepakankamai operatyviai.

BNS