aA
JAV parlamentarų reikalavimą taikyti Rusijai finansines sankcijas, jei nebus paleistas šnipinėjimu apkaltintas amerikiečių verslininkas, rusų deputatai vertina kaip "neregėtą kišimąsi į Rusijos vidaus reikalus". Rugsėjo 20 d. teismas nusprendė nepakeisti sergančiam E.Pope'ui kardomosios priemonės - įkalinimo.
E.Pope
E.Pope
© "Lietuvos žinios"
JAV Atstovų Rūmai priėmė rezoliuciją, kuri ragina Rusiją nedelsiant paleisti JAV verslininką, kaltinamą šnipinėjimu, ir prašo prezidentą Billą Clintoną apsvarstyti finansinės pagalbos Rusijai nutraukimo ir ekonominių sankcijų taikymo galimybes.

Prezidentas taip pat prašomas leisti JAV atstovams pamėginti blokuoti Rusijos stojimą į Pasaulinę prekybos organizaciją (PPO). Be to, rezoliucijoje reikalaujama, kad nebūtų atidėtas buvusios Sovietų Sąjungos milijonų dolerių skolų mokėjimas.

Praėjusią savaitę šios rezoliucijos projektą vienbalsiai patvirtino Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitetas, o dabar jį priėmė visi šių rūmų parlamentarai. Tačiau rezoliucija yra neįpareigojanti ir nebus perduota svarstyti Senatui.

Šnipas

JAV verslininko, buvusio karo laivyno žvalgybos karininko Edmondo Pope'o byla sukėlė Vašingtono ir Maskvos įtampą. JAV teigia, kad E.Pope'as nepažeidė Rusijos įstatymų, ir reikalauja jį paleisti.

Reta kaulų vėžio forma sergantis E.Pope's nuo balandžio mėnesio laikomas Maskvos kalėjime. Jis buvo suimtas už tai, kad neva bandė gauti povandeninių raketų technologiją iš vieno Rusijos mokslininko. Kitą savaitę turi prasidėti E.Pope'o teismas. Jei jis bus pripažintas kaltas, jam gresia iki 20 metų kalėjimo.

Praėjusią savaitę JAV įspėjo savo piliečius apie riziką sudarant verslo sandorius su Rusijos ginklų pramonės atstovais. Maskva pasipiktino šiuo įspėjimu ir teigė, jog taip mėginama daryti spaudimą Rusijos teisėsaugai.