aA
Šiomis dienomis, besiformuojant valdančiajai Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) koalicijai Seime, aktyviai formuojasi ir maža, tačiau lemiamą įtaką būsimame Seime turėsianti frakcija.
Kaip rašo dienraštis "Respublika", trys į Seimą išrinkti modernieji krikščionys demokratai derasi su trimis centristais dėl bendros frakcijos sukūrimo.

Prie šios frakcijos bus siūloma prisijungti Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos vadovui Kaziui Bobeliui bei "Jaunosios Lietuvos" lyderiui Stanislovui Buškevičiui.

Anot dienraščio, jei tokią frakciją pavyktų įkurti, jos balsai įgytų lemiamą vertę visuose svarbesniuose balsavimuose, nes be šios frakcijos pritarimo liberalai ir socialliberalai nebetektų daugumos.

Kaip žinoma, LLS ir NS naujajame Seime kartu turės 63 parlamentarų vietas. Norint priimti svarbiausius sprendimus, tokius kaip konstituciniai įstatymai, Vyriausybės programos ar biudžeto tvirtinimas, būtina 71 parlamentaro parama.

Algirdo Brazausko socialdemokratinės koalicijos frakcija Seime turės 51 vietą.

Pasak vieno neįvardyto šios frakcijos kūrėjų, šiam planui pavykus, "auksinių balsų" frakcija mėgintų paveikti ir naujosios Vyriausybės formavimą.

Tuo pat metu formuojasi ir dar viena "auksinius balsus" galinti turėti frakcija, kuriai priklausytų 4 Lietuvos valstiečių partijos atstovai ir 3 centristai, jei nepavyktų derybos su moderniaisiais krikščionimis demokratais.

Kol kas neaišku, kurią iš šių frakcijų pasirinks centristai, nes valstiečiai nesutinka jungtis į labai plačią frakciją.

Valstiečių partijos lyderio Ramūno Karbauskio teigimu, centristai svarsto valstiečių siūlymą jungtis į vieną frakciją, nors šis siūlymas ir buvo netikėtas, nes manyta, kad valstiečiai bus opozicija naujajai liberalų ir socialliberalų daugumai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.