aA
Europos žmogaus teisių teismas antradienį paskelbė nustatęs, kad Lietuva pažeidė trijų savo piliečių teises ir iš valstybės priteisė jiems pinigines kompensacijas už moralinę žalą ir teismo išlaidas.
Iš viso valstybė jiems turės sumokėti beveik 80 tūkst. litų.

Bylas prieš Lietuvą laimėjo kalėti už turto prievartavimą nuteistas Kauno nusikaltėlių lyderis Henrikas Daktaras, įvairiais finansiniais nusikaltimais įtariamas Algis Grauslys bei už chuliganizmą nuteistas ir jau bausmę atlikęs ir iš įkalinimo įstaigos paleistas Arminas Graužinis.

H. Daktarui teismas nepriteisė piniginės kompensacijos už pažeistas jo teises į bešališką teismą, bet priteisė daugiau nei 10 tūkst. litų už advokato išlaidas.

Tuo tarpu A. Grausliui ir A. Graužiniui Lietuvos valstybė turės sumokėti ir už teismo išlaidas, ir už padarytą moralinę žalą, kai jis 2 mėnesius buvo neteisėtai laikomas suimtas. A. Grausliui Europos žmogaus teisių teismas priteisė 40 tūkst. litų už moralinę žalą ir 20 tūkst. litų už teisines išlaidas. A. Graužiniui valstybė turės sumokėti 8 tūkst. litų.

A. Grauslys yra įtariamas įvairiais finansiniais nusikaltimais baudžiamojoje byloje, kuri tiriama nuo 1995 metų spalio. Nuo 1996 metų kovo 25 dienos iki 1997 metų vasario 17 dienos jis buvo laikomas kardomajame kalinime.

Teismas nusprendė, kad nuo 1996 metų spalio 9 dienos iki 1996 metų gruodžio 5 dienos A. Grauslio kalinimas buvo neteisėtas.

A. Grauslio byloje iki šiol nėra paskelbtas teismo nuosprendis. Europos žmogaus teismas teismas nusprendė, kad buvo pažeistos A. Grauslio teisės, kad jo byla būtų išnagrinėta per įmanomai trumpesnį laiką.

Teismas nutarė, kad 5 metus trunkantis A. Grauslio bylos nagrinėjimas pažeidė jo teisę į bylos išnagrinėjimą per "pagrįstus laiko terminus".

A. Graužinio Lietuva teises pažeidė, nes jo skundų dėl suėmimo neteisėtumo neišnagrinėjo Lietuvos teismai arba tie skundai buvo nagrinėjami nesuteikiant pareiškėjui tinkamų procesinių garantijų.

Iki šiol bylą prieš Lietuvą buvo laimėjęs jau miręs verslininkas Juozas Jėčius, kuris buvo nepagrįstai apkaltintas žmogžudyste ir už tai buvo suimtas. Dar vienoje byloje buvo pasiektas taikos susitarimas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.