aA
Po Seimo rinkimų, kuriuose konservatoriai patyrė pralaimėjimą, Lietuva taps draugiškesnė Rusijai, teigia Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Aleksandras Čiujevas.
"Manau, jog Lietuvos politika dabar bus atviresnė, draugiškesnė Rusijai", BNS sakė A. Čiujevas, komentuodamas sekmadienį Lietuvoje įvykusių Seimo rinkimų rezultatus.

Jis yra Dūmos santykių su Lietuva parlamentinės grupės pirmininkas. A. Čiujevas yra Rusijos krikščionių demokratų partijos narys, tačiau dalyvauja prezidentą Vladimirą Putiną remiančio parlamentarų susivienijimo "Jedinstvo" narys.

A. Čiujevo teigimu, Seimas turės naują pirmininką, kuris neskelbs tokių Rusiją erzinančių pareiškimų, kaip konservatorių lyderis Vytautas Landsbergis, o Seimo dauguma nepriiminės tokių teisės aktų, kaip įstatymas, kuriuo iš Rusijos reikalaujama atlyginti sovietų okupacijos padarytą žalą.

Reikalavimas kompensuoti žalą, A. Čiujevo teigimu, dabar "nugrims praeitin".

"Konservatoriai tikėjosi, kad šis įstatymas atneš jiems daugiau balsų, bet, kaip dabar matyti, klydo", pažymėjo deputatas.

Birželį Seimas priėmė įstatymą, kuriuo Lietuvos Vyriausybė įpareigojama siekti iš Rusijos okupacijos žalos atlyginimo. Praėjusią savaitę speciali vyriausybinė komisija paskelbė, kad sovietų padarytos žalos dydis siekia 20 milijardų dolerių (80 mlrd. litų). Šis įstatymas sukėlė Vilniaus ir Maskvos santykių įtampą.

A. Čiujevo teigimu, į būsimuosius draugiškus Lietuvos gestus Rusija turės atsakyti tuo pačiu - ratifikuoti Valstybės Dūmoje "įstrigusias" ekonomines ir sienos sutartis su Lietuva.

Valstybės Dūma kol kas neratifikavo Rusijos ir Lietuvos sutarčių dėl investicijų apsaugos ir skatinimo, dvigubo apmokestinimo vengimo, taip pat valstybės sienos sausumoje ir jūroje sutartis.

A. Čiujevas, kalbėdamas apie būsimąją Lietuvos Vyriausybę, pastebėjo, kad, jo nuomone, Rolando Pakso ir Artūro Paulausko vadovaujamų politinių jėgų koalicija - šiuo metu Lietuvai geriausias variantas.

Deputatas taip pat mano, jog būtų neblogai, jei naujajame kabinete išliktų kai kurie dabartiniai ministrai profesionalai.

"Aš palikčiau užsienio reikalų ministrą Algirdą Saudargą - jis puikus profesionalas", pripažino Valstybės Dūmos deputatas.

Birželį Seimui priėmus okupacijos žalos įstatymą, buvo atšauktas A. Čiujevo vadovaujamos Valstybės Dūmos delegacijos oficialus vizitas į Lietuvą, tačiau vėliau A. Čiujevas apsilankė Lietuvoje neoficialiai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.