aA
"Naujosios politikos" blokas sutarė dėl kandidatų į Seimo pirmininko ir premjero postus, pranešė bloko partneriai. Kaip ir buvo prognozuojama, Seimo pirmininko postas atitenka Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderiui A.Paulauskui, premjero - Lietuvos liberalų sąjungos pirmininkui R.Paksui.
Kaip BNS informavo NS Informaciniam centre, antradienį buvo galutinai sutarta, kad "naujosios politikos" koalicijos sutartis bus pasirašyta ketvirtadienį. Koalicijos sutartį pasirašys ne tik NS, Lietuvos liberalų sąjunga, bet ir Modernieji krikčionys demokratai bei Lietuvos centro sąjunga. Šios keturios partijos prieš Seimo rinkimus sudarė "naujosios pollitikos" bloką.

Po pirmadienį ir antradienį trukusių derybų NS ir LLS sutarė, jog formuojant Vyriausybę bus vadovaujamasi tokiu principu - jei ministras atstovauja Naujajai sąjungai, tai atitinkamo Seimo komiteto vadovas bus Lietuvos liberalų sąjungos atstovas, ir atvirkščiai.

Keturis atstovus Seime turinti Valstiečių partija antradienį paskelbė, kad parems socialliberalų ir liberalų bloką, turintį 63 mandatus Seime. Pridėjus tris Centro sąjungos ir vieną moderniųjų krikščionių demokratų mandatą, "naujoji politika" turės 71 balso daugumą, kuri būtina svarbiems sprendimams parlamente priimti.

"Naujosios politikos" iniciatyvai formuoti Vyriausybę pritarė prezidentas Valdas Adamkus. Prezidentas skiria ir atleidžia premjerą Seimui pritarus.

44-rių metų R.Paksas jau turi vadovavimo Vyriausybei patirties. Praėjusių metų gegužę jis ministro pirmininko poste pakeitė konservatorių Gediminą Vagnorių. Dabartinis liberalų vadovas tuomet priklausė konservatoriams ir, nesutikęs, su jų pozicija dėl "Mažeikių naftos" pardavimo JAV kompanijai "Williams International", pernai spalį atsistatydino. Premjeru jis dirbo apie penkis mėnesius.

Netrukus po atsistatydinimo R. Paksas paliko konservatorių partiją ir tapo Lietuvos liberalų sąjungos vadovu.

Po savivaldybių rinkimų R. Paksas buvo išrinktas Vilniaus meru. Tapęs Seimo nariu, iš šio posto liberalų lyderis turės pasitraukti. Į parlamentą R. Paksas išrinktas vienmandatėje Vilniaus Antakalnio apygardoje.

47-rių metų teisininkas A. Paulauskas buvo pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos generalinis prokuroras. 1997 metais jis dalyvavo prezidento rinkimuose ir pralaimėjo dabartiniam šalies vadovui Valdui Adamkui. Po pusmečio jis inicijavo Naujosios sąjungos įkūrimą ir tapo šios partijos lyderiu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.