aA
Gediminas Kirkilas LDDP narys

Šis konkretus atvejis rodo, kad Naujoji sąjunga, kaip partija, suformuota ne vertybiniu pagrindu, o atsitiktiniu būdu - socialliberalų partijoje susibūrę patys įvairiausi žmonės. Tai yra valdžios partija neturinti vertybių sistemos.

Normaliose partijose žmonės buriasi pagal tapačią vertybių sistemą. Mano žiniomis, jų sąraše yra ir daugiau atsitiktinių žmonių, gana kontroversiškų asmenybių, pažiūrų spektras Naujojoje sąjungoje labai platus - nuo kraštutinių kairiųjų iki kraštutinių dešiniųjų.

Todėl anksčiau ar vėliau šitai atsilieps šios partijos veiklai ir likimui.

Žinoma, dalijantis postus valdžios partijos visuomet turi problemų, bet suformuotose nevertybiniu pagrindu partijose nesutarimai dalijantis postus ypač aštriai pasireiškia.

Paprasčiausiai tokios partijos nariai nėra išbandyti valdžia, jie dar nėra buvę ir opozicijoje, taigi, nesutarimai dėl postų neišvengiami.

Susiformuoti normaliai partijai reikia ne mažiau 4-5 metų. Per tiek laiko susiformuoja partijos aktyvas, nusistovi hierarchinė sistema.

Kai susiformuoja hierarchinė sistema, nėra problemų dalytis postus, nes yra lyderiai, galintys spręsti konkrečius klausimus.

Valdžios partijos, kurios yra oportunistinės ir populistinės, tėra laikinas reiškinys politikoje.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

Vienoje partijoje - priešai praeityje

Tai komentuoja:

Nijolė Steiblienė Naujosios sąjungos (socialliberalų) narė

Gediminas Dalinkevičius Naujosios sąjungos (socialliberalų) vicepirmininkas

Veidas