aA
Europos Sąjungos šalys oficialiai paskelbė, kad panaikino sankcijas Jugoslavijai. Šis sprendimas buvo priimtas pirmadienį Liuksemburge vykstančiame Europos Sąjungos Ministrų Tarybos posėdyje, kuriame dalyvauja užsienio reikalų ministrai.
Panaikintas oro susiekimo su Belgradu draudimas, taip pat draudimai tiekti į Jugoslaviją naftą ir naftos produktus. Kitų dviejų sankcijų - finansinių apribojimų ir vizų draudimo - panaikinimas bus sudėtingesnis ir užtruks ilgiau. Mat siekiama išvengti pagalbos tiems, kurie rėmė S. Miloševičiaus vyriausybę, sakė ES pareigūnai.

Tarptautinis ginkluotės embargas taip pat liks galioti, nes jį įvedė ne ES, o Jungtinės Tautos (JT).

"Visi ministrai pritarė tam, kad būtų atšauktos sankcijos", žurnalistams sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Joschka Fischeris (Joška Fišeris).

ES aukštasis atstovas bendrai užsienio ir saugumo politikai Javieras Solana (Chavjeras Solana) pareiškė, kad 15 ES šalių turi greitai reaguoti į demokratinius pasikeitimus Jugoslavijoje.

"Mes turime kaip įmanoma greičiau padėti Jugoslavijos žmonėms", anksčiau žurnalistams sakė J. Solana.

J. Fischeris pabrėžė, kad Jugoslavijai dabar yra būtina skubi finansinė pagalba, nes reikia įgyvendinti rekonstrukcinius ir infrastruktūrinius projektus.

"Mes pakankamai ilgai laukėme, kol Belgrade įsigalės demokratija. Dabar mes privalome nedvejoti ir visais lygiais sustiprinti pagalbą", sakė Vokietijos UR ministras.

Tačiau J. Fischeris įspėjo neskubėti atšaukti visų sankcijų. Pasak jo, niekas neketina leisti disponuoti S. Miloševičiaus banko sąskaitomis.

Ministrai taip pat supranta, kad S. Miloševičius Jugoslavijoje tebėra laisvas ir ketina toliau dalyvauti politiniame gyvenime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.