aA
Turkija svarsto galimybes patruliuoti "kibernetinę erdvę", kad būtų neutralizuota grėsmė jos saugumui. Tam ketinama panaudoti stiprią priežiūros žinybą, kurioje dalyvautų aukšti kariniai ir žvalgybos pareigūnai.
Toks žingsnis greičiausiai sukeltų naują Europos kritiką. Iš Turkijos jau seniai reikalaujama pagerinti žmogaus teisių padėtį, jeigu ji iš tikro nori tapti ES nare.

"Vis svarbesnė tampa informacijos bazės apsauga... nuo turinčiųjų piktus ketinimus, nuo teroristinės veiklos ir nelaimių", sakoma gynybos ministerijos parengtame "Nacionalinės informacijos saugumo organizacijos ir jos pareigų" įstatymo projekte.

Analitikų teigimu, Turkijos valdžia mato du pagrindinius "teroristinius" pavojus - Kurdų sukilėlių sąjūdį ir musulmonų ekstremistų veiklą.

Kova su Kurdistano darbininkų partija (KDP) per visą devintąjį ir dešimtąjį dešimtmetį vyko šalies pietryčių kalnuose. Dabar, suėmus KDP vadovą Abdullah Ocalaną (Abdulą Odžalaną) ir sukilėliams patyrus didelių pralaimėjimų prieš kariuomenę, KDP operacijos, bent jau iš dalies, persikėlė į kibernetinę erdvę.

Žurnalistai šalyje gali būti ir yra persekiojami už KDP pareiškimų arba KDP narių komentarų citavimą. Be to, politikams gresia laisvės atėmimo bausmė pagal itin griežtus maišto įstatymus. Laikraščiai gali būti uždaryti, o televizijos stotys - pašalintos iš eterio už pastabas, kuriose piktų ketinimų kartais nė su žiburiu neįžvelgsi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.