aA
Pasikeitus valdžiai, sekmadienį Belgrade prasidėjo kova dėl postų naujoje Vyriausybėje. Savaitgalį buvo panaikintos muitų sienos tarp Serbijos ir Juodkalnijos. Naujoji Jugoslavijos vadovybė į savo kontrolę taip pat perėmė federalinę muitų administravimo tarnybą bei nacionalinį banką. Prisaikdinus naująjį demokratiškai išrinktą prezidentą Vojislavą Koštunicą, Jugoslavijoje valdžios pasikeitimas buvo užbaigtas ir formaliai.
Europos Sąjungos (ES) ir Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) valstybių Vyriausybės pažadėjo greitai panaikinti sankcijas Jugoslavijai. Jau šį pirmadienį ES užsienio reikalų ministrai Liuksemburge svarstys klausimą dėl naftos embargo atšaukimo Serbijai.

Kaip ir tikėtasi, į Jugoslavijos ministro pirmininko postą pretenduoja Socialistinės liaudies partijos (SNP) vicepirmininkas Predragas Bulatovičius. Sekmadienį jis per televiziją tvirtino, jog naujasis premjeras turi atstovauti Juodkalnijai, nes prezidento postas jau atiteko serbui - V.Koštunicai. Juodkalnijos SNP ligi šiol rėmė nuverstąjį Slobodaną Miloševičių.

Tuo tarpu V.Koštunicos Serbijos demokratinė opozicija (DOS) yra už ekspertų Vyriausybę su ekonomistu Miroliubu Labušu priešakyje. Jugoslavijos valdžios institucijos turėtų būti suformuotos tik maždaug vienerių metų pereinamajam laikotarpiui, po kurio įvyktų visuotiniai rinkimai.

Kalbėdamas po inauguracijos, V.Koštunica vienu svarbiausių savo tikslų paskelbė Jugoslavijos teritorinio vientisumo išsaugojimą. Jis aiškiai pareiškė esąs prieš Juodkalnijos ir albaniškosios Kosovo provincijos atsiskyrimą.

Juodkalnijos prezidentas Milas Džiukanovičius savaitgalį pareiškė nepripažinsiąs naujosios Belgrado vadovybės. Čia formuojamos valdžios institucijos esančios neteisėtos. Jis esąs pasirengęs palaikyti santykius su demokratine Serbija tik lygiateisiškumo pagrindu. Kitu atveju būsiąs tęsiamas nepriklausomybės kursas, sakė M.Džiukanovičius, kurio partija boikotavo rugsėjo 24 dieną įvykusius rinkimus. Todėl federaliniame parlamente ir greičiausiai būsimoje Vyriausybėje tebus atstovaujama Juodkalnijos socialistams.

S.Miloševičiaus likimas ir toliau nėra aiškus. Penktadienio vakarą jis netikėtai pripažino savo pralaimėjimą ir pareiškė ketinąs kol kas pasitraukti į privatų gyvenimą. V.Koštunica užtikrino neišduosiąs buvusio prezidento JTO karo nusikaltimų tribunolui.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.