aA
Ketvirtadienį televizijos debatuose viešai diskusijai susitiko du iškiliausi šio dešimtmečio Lietuvos politikai - kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas ir Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.
1998 metais, pasibaigus prezidento kadencijai, A. Brazauskas pareiškė, kad traukiasi iš politikos, tačiau šį pavasarį priėmė kairiųjų LDDP ir socialdemokratų siūlymą užimti šių partijų įkurtos socialdemokratinės koalicijos garbės pirmininko postą. Koalicija, pavadinta A. Brazausko vardu, pareiškė, jog laimėjusi rinkimus į premjerus siūlytų kadenciją baigusį prezidentą.

Tuo tarpu nuomonių apklausos prognozuoja, jog Vytauto Landsbergio vadovaujami konservatoriai kitame Seime gali užimti opozicijos vietą.

Jei taip įvyktų, Lietuvos politikos arenoje vėl išvystume senų varžovų V. Landsbergio ir A. Brazausko dvikovą.

Šių dviejų politikų priešprieša ypač buvo suintensyvėjusi po to, kai 1996 metų Seimo rinkimuose konservatoriai laimėjo daugumą vietų Seime.

Tačiau penktadienio televizijos debatai nė iš tolo nepriminė tų metų polemikos. V. Landsbergio ir A. Brazausko diskusija vyko dalykiškai ir be asmeninių užsipuolimų. Priešingai, abu politikai neslėpė pasitenkinimo išvydę vienas kitą ir kelis kartus apsikeitė komplimentais.

V. Landsbergis pasidžiaugė, jog jam teko labai reta proga pasišnekėti su A. Brazausku viešai. "Mes labai seniai šnekėjomės privačiai, o viešai - apskritai neatsimenu. Gal tik "Sąjūdžio" laikais", sakė V. Landsbergis. "Oi būta, būta", pritarė A. Brazauskas.

Anksčiau buvo planuota, kad studijoje susitiks rinkimuose dalyvaujančių partijų kandidatai į premjerus - A. Brazauskas ir dabartinis konservatorių premjeras Andrius Kubilius, tačiau buvęs prezidentas pageidavo diskutuoti su V. Landsbergiu.

Priėmęs šį iššūkį, V. Landsbergis sakė, jog su A. Brazausku jam yra ką atsiminti, nes "mes kartu darėme šią valstybę". Pasak jo, jie tai darė "iš skirtingų pusių, bet viena kryptimi".

"Aš žinau, kad ponas Algirdas Brazauskas išmano apie valstybę daug daugiau negu kai kurie iš tos pačios praeities, bet tik pasivadinę naujais", savo seną varžovą gyrė V. Landsbergis

Pasak konservatorių lyderio, geriausiai su A. Brazausku buvo bendradarbiauta tuomet, kad pagrindinė kryptis sutapdavo. "Simbolišku" V. Landsbergis pavadino prieš vienuolika metų jų abiejų pasirašytą įsipareigojimą mažinti Baltijos jūros taršą. A. Brazauskas taip pat prisiminė, jog jie abu sutarė dėl pagrindinių Lietuvos užsienio politikos krypčių.

"Žinoma, mes kai kuo ir skiriamės", sakė V. Landsberis. "Jūs norėjote eiti lėčiau, mes norėjome eiti greičiau. Mes jus spaudėme, kad nenuvairuotumėte į Maskvą. Jūs nenuvairavote. Jūs mus spaudėte, kad mes per greitai vykdome reformas, kad tai skausminga", pridūrė jis.

Socialdemokratinės koalicijos ir konservatorių lyderių nuomonės išsiskyrė ir televizijos debatuose.

Diskusijoje konservatorių lyderis pabrėžė, jog konservatoriai pasisako už visišką privatizavimą, nes tik tokiu būdu į Lietuvą gali ateiti ekonomikos modernizavimui reikalingas kapitalas. Tuo tarpu socialdemokratinės koalicijos lyderis sakė, jog jų nuomone, svarbiausia yra tai, kokią naudą valstybei atneš privatizavimas. Jis kritikavo dešiniųjų įvykdytą "Lietuvos Telekomo" bei naftos perdirbimo komplekso privatizavimą.

Tačiau A. Brazauskas pabrėžė, jog strateginių įmonių privatizavimas bus tęsiamas, o kai kurių socialdemokratinės koalicijos atstovų pasisakymus apie galimą nacionalizaciją jis siūlė vertinti kaip asmeninės nuomonės pareiškimą.

A. Brazausko ir V. Landsbergio pozicijos išsiskyrė ir dėl saugumo klausimų. V. Landsbergis teigė, Lietuva turi siekti narystės NATO, nes Rusija neatsisakė teritorinių pretenzijų į Baltijos šalis ir tai rodo Rusijos pareiškimai. Tuo tarpu, A. Brazauskas sakė, jog tokių pavojaus signalų jis nepastebėjęs. Priešingai, jis sakė, jog pati Lietuva savo sprendimais išprovokuodavo Rusijos neigiamą reakciją, o po to ja skųsdavosi.

A. Brazauskas pritarė, jog Lietuvai reikalinga narystė tiek NATO, tiek Europos Sąjungoje, tiek ir kitose tarptautinėse organizacijoje, bet pabrėžė, jog socialdemokratinė koalicija akcentuoja gerų kaimynystės santykių svarbą šalies saugumui. Jis pakartojo anksčiau išsakytą mintį, jog šalies saugumui daug reikšmės turi ne tik narystė tarptautinėse organizacijose, bet ir šalies ekonomikos padėtis bei žmonių gerovė.

Į tiesiogiai transliuotą debatų laidą paskambinęs žiūrovas teiravosi, kada A. Brazauskas ir V. Landsbergis galutinai paliks politiką.

A. Brazauskas sakė, jog jo apsisprendimą nulems rinkėjai. "Jeigu jie nuspręs, kad A. Brazauskui nereikia daugiau maišytis Lietuvos politiniame gyvenime, aš ir toliau liksiu pensininku", sakė socialdemokratinės koalicijos lyderis.

Konservatorių lyderis priminė, jog jis yra viešai pareiškęs, jog yra pasirengęs pasitraukti. "Ypač todėl, kad aš matau subrendusią naują lyderių kartą mūsų partijoje (konservatorių - BNS)", sakė V. Landsbergis, pridūręs, jog tokios pamainos nemato socialdemokratinėje koalicijoje.

Konservatorių lyderis taip pat pridūrė, jog jis matąs vieną apgavystę, kad "žmonės iš senos nomenklatūros, bet jaunesni amžiumi, labai nori vaizduoti, jog yra jauni ir niekada nematyti".

"Tik ne mūsų koalicijoje", replikavo A. Brazauskas.

V. Landsbergis padovanojo A. Brazauskui savo trijų tomų knygą "Sunkus kelias". Pastarasis, pagyręs Seimo pirmininką už darbštumą, atsiprašė, jog negali įteikti atsakomosios dovanos ir pažadėjo kaip galima greičiau atsiųsti V. Landsbergiui savo knygą "Penkeri prezidento metai: įvykiai, prisiminimai, mintys".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.