aA
Rinkimų dieną sinoptikai žada gerą orą. Pasaulyje atlikta gausybė tyrimų, kurie patvirtina, kad nuo gero arba blogo oro priklauso rinkėjų aktyvumas. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas prognozuoja, kad šiemet prie urnų ateis net 80 proc. rinkėjų ir atrodo, kad oras tam nesutrukdys. Priminsime, kad 1996 m. balsuoti atėjo 53 proc. rinkėjų. Beje, ne tik šiluma ar šaltis, bet ir saulės aktyvumas, menulio fazės gali turėti įtakos rinkėjų apsisprendimui.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Raimundas Lopata: “Istorija primena, kad orai veikia rinkimus. Tragiški 1940-ieji metai parodė, kokią įtaką orai gali turėti rinkimams. Tais metais rinkimų dieną visą dieną be perstojo lijo, balsuoti niekas nėjo ir rinkimai buvo pratęsti. Mūsų instituto politologai paskaičiavo, kad šiemet į rinkimus gali ateiti net iki 80 proc. rinkėjų ir geri orai šias prognozes daro realesnėmis. Šiaip ar taip, rinkėjai Lietuvoje vėl darosi aktyvesni: 1992 m. rinkimuose dalyvavo 72 proc., tikriausiai tiek pat rinkėjų balsuos ir šiemet. Priminsiu, kad 1996 m. balsavo tik 53 proc. rinkėjų”.

Tai komentuoja

Arūnas Bukantis Gamtos mokslų daktaras

Veidas