aA
Garsus JAV politikos apžvalgininkas Paulas Goble (Polas Goublas) yra susirūpinęs dėl procesų pokomunistinėse valstybėse ir konkrečiai Lietuvoje, kur atsakingos pareigos atitenka "ekstremaliesiems nacionalistams ir atvirai antisemitiniams lyderiams".
Pirmadienį "Laisvosios Europos/ Laisvės radijo" apžvalgininkas P. Goble paskelbė analitinį straipsnį "Nauja raudonoji-rudoji koalicija". Jame P. Goble teigia, kad praėjusią savaitę Kaune "politikas su antisemitinių išpuolių sąrašu laimėjo mero rinkimus tik todėl, kad už jį balsavo partija, artimai susijusi su senąja Komunistų partija ir saugumo elitu".

Praėjusią savaitę "gatvės politiku" vadinamas Lietuvos laisvės sąjungos lyderis 55-erių metų Vytautas Šustauskas buvo išrinktas Kauno miesto meru.

Anot P. Goble, 11 iš 41 vietų miesto taryboje V. Šustauskas gavo trijų balsų paramą iš "vienodai populistinės" "Jaunosios Lietuvos, tačiau buvo išrinktas miesto meru tik todėl, kad "Naujoji sąjunga, kuriai vadovauja buvęs kandidatas į prezidentus ir KGB pulkininko sūnus Artūras Paulauskas, jam atidavė aštuonis balsus".

Vilniuje spaudos konferencijoje pirmadienį tai komentuodamas Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis teigė matąs "ryšį tarp ekstremizmo, šalies ar miesto įvaizdžio ir ekonomikos".

Pasak V. Landsbergio, P. Goble jau seniau yra jam pareiškęs savo ir kitų analitikų nuomonę, kad "Lietuvą bus mėginama sukompromituoti per Kauną".

"Ir ką padarysi, kad gana panašiai dalykai klostosi", sakė V. Landsbergis.

Anot Seimo pirmininko, tai jau nebe pirmas komentaras iš šalies. Anksčiau agentūra "Agence France Presse" komentavo, jog Lietuva turi viešųjų ryšių tarptautinių problemų, susijusių su antisemitizmu.

Seimo pirmininko teigimu, "šią situaciją galėtų pakoreguoti mintis, jog galbūt kauniečiai balsavo už Šustauską ne dėl jo antisemitinių išpuolių".

"Manau, pagrindinis jo įvaizdis - tai kovotojo prieš turtinguosius, atseit, už vargšus, kuriuos jis kažkodėl vadina ubagais", sakė v. Landsbergis.

Anot jo, "nuoseklus tos politikos vykdymas turėtų būti turtingųjų pogromai Kaune ir atimto turto išdalinimas ubagams, bet taip tikriausiai nebus", nes politikai viena kalba prieš rinkimus, ir kita - po jų.

V. Landsbergis sakė, jog "labai nenorėtų matyti pasekmių, kad Kaunas gali netekti kapitalo, investicijų, paramos, patrauklumo kaip miestas". V. Šustauskas kritiškai vertina švedų koncerno "Vattenfal" planuojamas investicijas į Kauno šilumos ūkį.

Kitoje spaudos konferencijoje opozicinės LDDP lyderis Česlovas Juršėnas teigė, kad "išankstiniai vertinimai nėra produktyvus dalykas".

"Palinkėkime, kad V. Šustauskas spręstų rimtas problemas, kurios liko po dešimtmečio konservatorių valdymo Kaune", sakė Č. Juršėnas.

Anot LDDP lyderio, neverta skubėti nuvertinant V. Šustausko veikimo galimybių. Pasak Č. Juršėno, "vienas dalykas, kai jis buvo gatvėje ir kovojo už valdžią, kitas - kai jis antrojo pagal dydį miesto galva, kai ant jo pečių - atsakomybė už šimtus tūkstančių žmonių".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.