aA
Ketvirtadienį Stokholme buvo paskelbti keturi alternatyviosios Nobelio premijos laureatai.
Jais tapo mokslininkai iš Indonezijos, Turkijos, Etiopijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų.

Etiopijos mokslininkas Gebrė Egziaberas (Gebre Egziabher) buvo nominuotas Teisingos gyvensenos fondo už aktyvų atstovavimą besivystančioms šalims ir darbą rengiant tarptautines aplinkosaugos konferencijas.

Pilietinių teisių aktyvistas iš Indonezijos, 35 metų Muniras (Munir) tapo antruoju laureatu dėl savo "drąsos ir ryžto kovoje už žmogaus teises ir pasiekimus užtikrinant viešąją karinių pajėgų kontrolę penktoje pagal gyventojų skaičių pasaulio valstybėje".

50 metų aplinkosaugos specialistė iš Turkijos Birsel Lemkė (Birsel Lemke) buvo pripažinta "už pasiekimus daug metų trukusioje kovoje prieš aukso gavybos technologijų neigiamus padarinius savo šalies gamtai".

Genetikas Vesas Džeksonas (Wes Jackson) iš Jungtinių Amerikos Valstijų buvo paskelbtas Nobelio premijos laureatu "už du dešimtmečius trukusius tyrimus daugiamečių javų kultūrų kūrimo ir jų pritaikymo žemės ūkyje srityje".

Kiekvienam 2000 metų Teisingos gyvensenos premijos (vadinamos alternatyviosios Nobelio premija) laimėtojui atiteks po 2 milijonus kronų (200 tūkstančių dolerių).

Šį apdovanojimą 1980 metais įsteigė švedų-vokiečių kilmės filatelistas Jakobas fon Iukskulas (Jakob von Uexkul), pardavęs savo vertingą pašto ženklų kolekciją.

Pirmadienį Norvegijos Nobelio komitetas Osle paskelbs Nobelio premijos laimėtojus medicinos, fizikos ir chemijos, ekonomikos, literatūros ir taikos srityse.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.