aA
Gintaras Valančius Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos prezidentas, AB "Klaipėdos maistas" generalinis direktorius

Mėsos perdirbėjai norėtų, kad naujoji Vyriausybė lanksčiau spręstų eksporto subsidijų klausimą. Vidaus rinkoje yra mėsos perprodukcija, į Vakarų Europos rinkas mes kol kas sunkiai patenkame.

Kitą mėnesį trys mėsos perdirbimo įmonės: Šilutės "Vilkė", Klaipėdos "Skinija" ir Mažeikių mėsinė galbūt gaus Europos Sąjungos veterinarijos numerius, tuomet jos galės pradėti eksportuoti savo produkciją. Vis dėlto, kad Lietuvos mėsos perdirbėjams atsivertų Vakarų Europos rinkos, tai nepriklauso vien tik nuo pačių gamintojų, tai yra ir politinis klausimas. Reikia suderinti mūsų teisės aktus su Europos Sąjungos teise. Tai būtų didelė parama mėsos perdirbėjams, ketinantiems eksportuoti į Europos Sąjungą.

Patekti į Rytų rinkas taip pat labai sudėtinga dėl didelių muitų. Pavyzdžiui, Europos Sąjungos valstybės savo mėsos perdirbėjus, eksportuojančius į Rytų rinkas, ženkliai subsidijuoja. O pas mus panaikintos eksporto subsidijos ir dėl to mūsų gamintojai negali konkuruoti nei su Vakarų Europos, nei su Vidurio Europos šalimis.

Eksporto subsidijos yra veiksmingiausia priemonė, kad būtų užtikrintas minimalus šios ūkio šakos vystymasis. Juk dabar mėsos perdirbamoji pramonė laikoma pačia nepelningiausia iš visų ūkio šakų.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

Verslininkai tikisi liberalios valdžios

Tai komentuoja:

Rimvydas Jasinavičius Lietuvos verslo darbdavių Vilniaus miesto ir Vilniaus apskrities prezidentas, UAB "Bennet distributors" generalinis direktorius

Mykolas Aleliūnas Lietuvos pramoninkų konfederacijos viceprezidentas

Veidas