aA
Ketvirtadienį Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristato savo naują knygą "Sunki laisvė". Šį trijų knygų leidinį išleido "Vagos" leidykla.
Tai dokumentų rinkinys apie trečiąjį nepriklausomybės atkūrimo etapą - svarbų istoriškai, ir gal kiek pamokantį dabarčiai bei ateičiai. Jis užpildo spragą tarp V. Landsbergio išleistų knygų - "Laisvės bylos" ir "Kryžkelės". "Tai bemaž tik vieneri metai - nuo 1991-ųjų ankstyvo rudens ligi 1992 -ųjų vėlyvo rudens, kurie tebegyvi ir mūsų atmintyje kaip sunki atgimstančios valstybės drama, turėjusi savo veikėjus ir gal netgi dramaturgus", knygos pradžioje aiškinama skaitytojui.

Leidinio apimtį lėmė įvykių gausa ir reikšmingumas. Pirmoje knygoje, kurios turinį nusako pavadinimas "Statom valstybę", surinkti dokumentai, susiję su valstybės gynyba ir reformomis, su darbais rengiant Lietuvos Respublikos Konstituciją, atkuriant Prezidento instituciją bei kitais šio laikotarpio vidaus politikos įvykiais.

Antroji knyga "Sąjūdis opozicijoj" susideda iš dokumentų, rodančių, kaip Sąjūdis atsidūrė opozicijoje, kodėl iškilo ankstyvųjų rinkimų būtinybė. Parlamentinės demokratijos dramatiškos pamokos atsispindi Aukščiausiosios Tarybos stenogramose.

Trečioje knygoje - dokumentais pagrįsta medžiaga apie tai, kas buvo daroma, kad trumpiausiu laiku būtų išvesta Rusijos kariuomenė, su kokiomis nuostatomis Lietuva atsivėrė pasauliui, kaip pasaulis ją pasitiko. Skyriuje "Lyg ir godos"- kalbos, interviu, laiškai istorijos, kultūros, moralės temomis.

Siekiant pateikti skaitytojui išsamesnį politinio gyvenimo vaizdą, knygoje spausdinamos ištraukos iš straipsnių ir įvairių kalbų tų veikėjų ar visuomenės grupių atstovų, kurių veikla ir pažiūros toli gražu nesutampa su šios knygos autoriaus mintimis ir idėjomis.

Rengiant knygą "Sunki laisvė" autoriui V. Landsbergiui talkino Juozas Glinskis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.