Klaipėdos rajone gyvenanti Liucija „Novaturui“ sumokėjo kone penkis tūkstančius eurų. Pinigus kelionių organizatoriui ji mokėjo dalimis (išsimokėtinai), dar teko papildomai primokėti, kai jau pasirodė informacija apie COVID-19 virusą kitose šalyse ir moteris panoro pakeisti kelionės datą.

Senjora Liucija sako, kad ji pasidomėjo, ar galima atidėti kelionę, mat ėmusi plisti informacija apie naują virusą nekėlė noro rizikuoti nei savo, nei mylimų žmonių sveikata ir gyvybe. Pakeisti datą kompanija sutiko už papildomą mokestį. O po to moteris sako jau teko veltis į teisminius ginčus, kad atgautų pinigus, kai paaiškėjo, kad kelionių „Novaturas“ jau negali vykdyti. Tik teismui pasiekus skundą ir likus kelioms dienoms iki teismo posėdžio moters šeima atgavo pinigus. Tačiau teisme kilo klausimas – kas turi atlyginti moteriai pagelbėjusio advokato darbo išlaidas.

„Gal tikėjosi, kad mes seni, numirsim“, – pasvarstė su „Delfi“ telefonu bendravusi moteris kelios dienos iki Klaipėdos rajono teisme bus paskelbtas sprendimas.

Antradienį, spalio 13 dieną, paaiškėjo, kad „Novaturas“ turi padengti ponios Liucijos advokatui patirtas išlaidas, o esminis ieškinys atmetamas, mat kompanija jau grąžino moters šeimos už kelionę sumokėtą sumą.

Teismas nurodė, kad iš atsakovės akcinės bendrovės „Novaturas“ priteisiama 1066,83 Eur suma – ieškovės bylinėjimosi išlaidos. Be to, sprendime nurodoma, kad nuspręsta priteisti iš bendrovės „Novaturas“ 10,80 Eur už procesinių dokumentų įteikimą valstybės naudai.

„Dabar jau ramiai miegosiu“, – sprendimą išgirdusi sako ponia Liucija.

Moteris sako, kad toks sprendimas labai svarbus ne tik jai, bet ir ne vienam kelionę praradusiam žmogui.

„Po pirmo teismo su mumis susisiekė nemažai žmonių, kurie sakė, kad nežino, kaip kreiptis į teismą ir prašė pagalbos“, – atvirauja moteris.

Tiesa, pirmos instancijos teismo sprendimas nėra neskundžiamas ir galutinis. Sprendimas per 30 dienų nuo jo priėmimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Klaipėdos apygardos teismui per Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmus.

Delfi kreipėsi į „Novaturą“ komentaro dėl šio teismo sprendimo. Kompanijos atstovai sako, kad moteris pati nepasinaudojo galimybe sumažinti teismo išlaidų. Visgi ginčyti teismo sprendimo neskuba.

„Pirminis ieškinys buvo pateiktas teismui balandžio 10 d. dėl pinigų grąžinimo už dėl pandemijos neįvykusios kelionės ir bylinėjimosi išlaidų priteisimo, – primena „Novaturas“. – Kadangi pinigai už neįvykusią kelionę ieškovei buvo grąžinti dar iki bylos nagrinėjimo teisme pradžios, teisme buvo nagrinėjamas tik klausimas dėl ieškovės patirtų bylinėjimosi išlaidų priteisimo. Teismas, pasisakydamas dėl bylinėjimosi išlaidų priteisimo konstatavo, kad ieškovė, paduodama ieškinį balandžio 10 d., neturėjo galimybės numanyti LR CK 6.751 penktos dalies normos įsigaliojimo aplinkybės (Kelionių organizatoriaus teisė nutraukti organizuotos turistinės kelionės sutartį iki organizuotos turistinės kelionės pradžios, – Delfi pastaba) bei to, kad šis pakeitimas turės galiojimą laike atgal. Todėl buvo priimtas sprendimas priteisti iš „Novaturo“ bylinėjimosi išlaidas ieškovei. Vis dėlto galutine priteista suma buvo sumažinta, nes teismo sprendimu tai buvo perteklinis teismo procesas ir ieškovė turėjo visas sąlygas procesą sutrumpinti, tačiau šia galimybe nepasinaudojo“.

Taip pat kompanijos atstovai nurodo, kad pusmetį negalėjo atlyginti neįvykusios kelionės mokesčio, nes išmokos buvo teikiamos pagal eiliškumą.

„Laukti už kelionę sumokėtų pinigų moteriai teko apie pusmetį. Pinigus moteris atgavo eilės tvarka tuomet, kai „Novaturas“ pradėjo pinigų grąžinimo už dėl pandemijos neįvykusias keliones procesą liepos pradžioje. Grąžinimo eiliškumas sudaromas pagal neįvykusių kelionių datas, nuo anksčiausiai atšauktos, bei prašymų grąžinti pateikimo, – nurodo „Novaturo“ atstovai. – Nepaisant to, jog „Novaturo“ veikla susitraukė net 75 proc., o karantino metu buvo visiškai sustabdyta, bendrovė deda visas pastangas kad būtų vykdomi įsipareigojimai prieš keliautojus, darbuotojus, partnerius ir valstybę. Per liepą ir rugpjūtį bendrovė jau grąžino apie 1,4 mln. eurų keliautojams, pagal pateiktus prašymus. Bendrovė pinigus pradėjo grąžinti viena pirmųjų“.

Primename, kad anksčiau „Novaturo“ atstovė šią situaciją paaiškino, kad dėl karantino skiriama parama iš valstybės stipriai vėlavo, tad jie pervedė pinigus iškart, kai tik buvo galimybė. Esą valstybė suteikė galimybę sumokėti pinigus per tris mėnesius nuo karantino pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)