Lietuvoje kovo viduryje paskelbus karantiną daugelis su sunkumais susiduriančių verslų buvo įtraukti į COVID-19 paveiktų įmonių sąrašus ir galėjo laikinai išvis nemokėti socialinio draudimo įmokų „Sodrai“ karantino laikotarpiu ir du mėnesius jam pasibaigus pateikdamos bendrą prašymą VMI ir „Sodrai“ netaikyti sankcijų.

Atsiradus galimybei COVID-19 poveikį patyrusioms įmonėms laikinai nemokėti įmokų „Sodrai“, jų skolos išaugo, tačiau pasibaigus karantinui verslas didžiąją dalį susidariusių įsipareigojimų susitarė atidėti supaprastinta tvarka – be palūkanų.

„Sodra“ iš viso priėmė 7400 sprendimų atidėti 129 mln. eurų socialinio draudimo įmokų supaprastinta tvarka. Didžiąją dalį įmokų – 115 mln. eurų – atidėjo į COVID-19 paveiktų įmonių sąrašus įtraukti verslai, likusią dalį – savarankiškai dirbantys gyventojai ir įmonės, nelaikomos paveiktomis COVID-19.

Skaičiuojama, kad karantino laikotarpiu susidariusios skolos „Sodrai“, kurių įmonės nesumokėjo per du mėnesius karantinui pasibaigus ir dėl kurių atidėjimo nesikreipė, galėtų siekti 10 mln. eurų. Kita vertus, pastebima, kad nors ir vėluodamos dalis įmonių šiuos įsipareigojimus padengia.

„Daugelis įmonių, kurios pateikė prašymus netaikyti sankcijų karantino laikotarpiu ir įmokų nemokėjo, kreipėsi į „Sodrą“ ir susitarė dėl įmokų atidėjimo artimiausius penkerius metus. Tad nors verslo įsipareigojimai išaugo reikšmingai ir pasiekė aukščiausią lygį per pastarąjį dešimtmetį, dėl didžiosios dalies nesumokėtų įmokų verslas susitarė ir įsipareigojo jas sumokėti ateityje.

Šiandien daugelis įmonių, patyrusių COVID-19 poveikį, toliau veikia, moka einamąsias socialinio draudimo įmokas už savo darbuotojus, o per karantiną susidariusius įsipareigojimus, kaip ir sutarta, turės padengti pagal grafikus“, – sako „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis.

Primena laikytis įsipareigojimų

Išieškotina draudėjų (įmonių ir savarankiškai dirbančių gyventojų) skola „Sodrai“, į kurią neįtraukti bankrutuojančių ar restruktūrizuojamų įmonių įsiskolinimai bei atidėtos įmokos, šio rugsėjo pabaigoje siekė 50 mln. eurų. Palyginti, 2019 metų pabaigoje išieškotina skola siekė 40 mln. eurų, 2020 m. vasario pabaigoje – 32 mln. eurų, rugpjūčio pabaigoje – beveik 41 mln. eurų.

Šias skolas „Sodra“ fiksuoja iškart, kai tik draudėjai pradelsia terminą, kai turi būti sumokėtos einamosios socialinio draudimo įmokos, ir nesikreipia dėl įmokų atidėjimo.

„Įsipareigojimų dydis yra dinamiškas. Dalis įmonių įmokas sumoka vėluodamos, dalį atgauname priverstinai , tad skola kinta kasdien. Be to, įsipareigojimams būdingas sezoniškumas – įprastai kasmet draudėjų skolos būna mažiausios metų pradžioje ir palaipsniui auga, kol vasarą pasiekia piką. Tai susiję ir su pajamų deklaravimo laikotarpiu.

Šiandien, kai su įmonėmis sudarytos sutartys dėl atidėjimų, galime įvertinti realų COVID-19 poveikį ir mokestinės pagalbos verslui leidžiant įmokas atidėti supaprastinta tvarka, įtaką.

Dar svarbiau, kiek tvarus yra įsipareigojimų lygis – todėl toliau stebėsime įmonių einamuosius mokėjimus ir bendradarbiausime su draudėjais“, – paaiškina J. Miskis.

Įmonėms sutarus dėl įmokų atidėjimo „Sodra“ atnaujino duomenų apie įmonių įsipareigojimus viešinimą. Įmonės, kurios sutarė dėl įmokų atidėjimo, laikomos neturinčiomis nevykdomų įsipareigojimų bei nurodomas atidėtos sumos dydis. Taip pat svarbu, kad įmonės, sutarusios dėl skolų atidėjimo, laiku mokėtų einamąsias socialinio draudimo įmokas už savo darbuotojus.

Atidėjo maksimaliam terminui

Karantino laikotarpiu „Sodra“, bendradarbiaudama su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) iš viso sulaukė daugiau nei 16 tūkst. draudėjų prašymų netaikyti sankcijų.

Paskelbus apie karantino pabaigą įmonėms ir savarankiškai dirbantiems gyventojams suteikta galimybė per 2 mėnesius pasibaigus karantinui – iki rugpjūčio 17 dienos, kreiptis dėl įmokų atidėjimo supaprastinta tvarka, o visi sprendimai buvo priimti iki rugsėjo vidurio.

Visa draudėjų – tiek įmonių (įskaitant bankrutuojančias ir restruktūrizuojamas), tiek savarankiškai dirbančių gyventojų – skola „Sodrai“ antrojo šių metų ketvirčio pabaigoje pasiekė 239 mln. eurų – didžiausia per visą pastarąjį dešimtmetį.

Didžiąją dalį skolų ir jų pokyčio karantino laikotarpiu sudaro įsipareigojimai, dėl kurių sudarytos įmokų atidėjimo sutartys. Daugelis įmonių skolas atidėjo maksimaliam penkerių metų laikotarpiui – metus įmokų išvis nemokės, o vėliau įsipareigojimams padengti turės dar ketverius metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)