aA
Slobodano Miloševičiaus oponentai trečiadienį Jugoslavijos Konstituciniam Teismui įteikė pareiškimą, kuriame teigia, kad prezidento rinkimų rezultatai buvo suklastoti ir todėl turi būti pripažinta opozicijos pergalė.
Tuo tarpu vyriausybė grasina numalšinti besiplečiančius streikus ir gatvių protestus.

Konstitucinis Teismas trečiadienį skubiai renkasi į posėdį išklausyti opozicijos, kurią sudaro 18 partijų, skundą. Opozicija tvirtina, kad S. Miloševičiaus šalininkai rinkimų rezultatus suklastojo naudodamiesi sudėtinga programine įranga.

Opozicijos lyderiai sako gavę kompiuterinės programos kopiją ir galį pademonstruoti, kaip su ja S. Miloševičiaus naudai buvo suklastoti duomenys iš rinkimų apylinkių.

Tačiau Teismo nariai daugiausia yra Jugoslavijos prezidento šalininkai, dėl kurių sprendimų ne kartą buvo kilę karštų ginčų.

Antradienį vienas Belgrado prokuroras išdavė orderius suimti tuos opozicijos lyderius, kurie padėjo organizuoti streiką pagrindinėje Serbijos anglies kasykloje. Angliakasiai, kaip ir daugybės kitų įmonių darbininkai, streikuodami nori priversti S. Miloševičių pripažinti pralaimėjimą rugsėjo 24-osios rinkimuose.

Kiek anksčiau vyriausybė perspėjo, kad imsis "specialių priemonių" prieš tuos, kurie inspiravo streikus ir blokadas.

Po tokių valdžios žingsnių vis labiau nuogąstaujama, kad S. Miloševičius, norėdamas išsilaikyti valdžioje, gali pasitelkti armiją ir policiją. Perduoti valdžią opozicijos kandidatui Vojislavui Koštunicai jį vis labiau ragina ne tik serbai, bet ir tarptautinė bendrija.

Ketvirtadienį Belgrade opozicija rengia masinę demonstraciją - paskutinį spaudimo S. Miloševičiui etapą.

Interviu, kurį išspausdino Maskvos dienraštis "Komersant", V. Koštunica sakė, kad S. Miloševičius tikriausiai rengiasi panaudoti jėgą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.