aA
Radikalios Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Vytautas Šustauksas, šią savaitę tapęs Kauno meru, sukėlė nerimą žydų bendruomenei savo antisemitiniais pareiškimais.
"Tai yra Lietuvos tragedija, manau, kad su tokiais pareiškėjais mes į Europos Sąjungą tikrai niekada nepakliūsime", BNS sakė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko pavaduotoja Maša Grodnikienė.

Ji komentavo V. Šustausko pareiškimus per savivaldybių rinkimų kampaniją ir anksčiau, kurie užgavo Lietuvos žydų jausmus.

Panašiai apie V. Šustauską atsiliepia ir Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas, anot kurio, antisemitiškai nusiteikusio asmens iškilimas kelia nerimą.

"Aišku, yra nerimo, kai ateina į valdžią toks žmogus", BNS sakė G. Žakas.

Žydų bendruomenės atstovai prisimena V. Šustausko pareiškimus apie žydų neva "supirktas" centrines Kauno ir Vilniaus gatves ir panašius.

Antisemitinių plakatų būta ir per V. Šustausko rėmėjų mitingus Kaune.

Neseniai V. Šustauskas spaudoje piktinosi Lietuvos vyriausybės atstovais, kurie, viešėdami Izraelyje, užsideda žydiškas apeigines kepuraites.

Tačiau žydų bendruomenės atstovai tikisi, kad V. Šustausko leksika, jam tapus meru, bus kitokia, nei per rinkimų kampaniją.

"Manau, jis dabar keis pozicijas. Turės būti protingesnis ir nebedaryti tokių išpuolių", sako M. Grodnikienė.

To paties tikisi ir Kauno žydų bendruomenės pirmininkas, tačiau, pasak jo, "jeigu tokie politikai ateina į valdžią, žydų emigracija iš Lietuvos dar paspartės".

Dabar Kaune, turinčiame 415 tūkst. gyventojų, tėra 400 žydų.

Žydai ypač jautriai reaguoja į antisemitizmo apraiškas Lietuvoje, kur per Antrąjį pasaulinį karą naciai beveik visiškai sunaikino daugiau nei 200 tūkstančių žydų bendruomenę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.