Antradienį Seimui pritrūko balsų priimti Kelių įstatymo pataisas: už balsavo 68 Seimo nariai, o susilaikė vienas. „Valstiečių“ frakcijai paprašius balsavimą pakartoti, jame dalyvavo dar mažiau Seimo narių – 65 – visi balsavo už pertvarką.

Balsavimuose dalyvavo tik valdantieji, o opozicija jį ignoravo. Norint įstatymą priimti, reikia, kad balsavime dalyvautų bent 71 parlamentaras.

„Iš įmonės daroma lesyklėlė su priklausomais valdybos organais, su savais naujais vadovais. Džiaugiuosi, kad šis manipuliavimas nepraėjo ir nepraeis“, – po pirmojo balsavimo pareiškė Ekonomikos komiteto narys konservatorius Dainius Kreivys.

Dėl šio įstatymo Seimas planuoja dar balsuoti vėliau.

Seimas siūlo direkciją pertvarkyti nuo šių metų rugsėjo, daugiau nei pusė jos valdybos narių būtų valstybės atstovai.

Seimas atmetė opozicijos siūlymus direkciją pertvarkyti nuo kitų metų sausio ar bent jau nuo šio gruodžio ar lapkričio, o ne nuo rugsėjo – taip būtų išsklaidyti įtarimai, kad Seimo kadencijos pabaigoje vykstanti pertvarka gali būti susijusi su ketinimais įdarbinti kai kuriuos dabartinius politikus ar politinio pasitikėjimo pareigūnus.

Seimas be to ketina nustatyti, kad 50 proc. ar daugiau valdybos narių į pertvarkytos direkcijos valdybą būtų skirti iš valstybės tarnautojų. Kiti būtų nepriklausomi, darbuotojų profsąjungos atstovai.

Seimas atmetė Ekonomikos komiteto liberalo Eugenijaus Gentvilo siūlymą direkcijos valdybą formuoti taip, kaip numato Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymas, – kad valdybos nariais turi būti skiriami ne tik valstybės tarnautojai, bet ir nepriklausomi nariai – jie turėtų sudaryti ne mažiau kaip pusę narių, o ne mažiau kaip penktadalį – darbuotojų atstovai.

Kai kurie parlamentarai nuogąstavo, kad įtvirtinus tokią tvarką, visi valdybos nariai bus renkami tik iš valstybės tarnautojų.

Opozicija sako, kad tokiu balsavimu įtvirtino precedento neturinčią situaciją, kai viena valstybės valdoma įmonė išimties tvarka turės valdybą, kurioje daugumą turės valstybės tarnautojai.

„Ruošiamos šiltos vietos kai kuriems žmonėms“, – teigė konservatorius Edmundas Pupinis.

Seimo balsavimo išvakarėse su premjeru Sauliumi Skverneliu numatomą pertvarką aptaręs prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad su įstaigos reorganizacija būtina reformuoti ir kelių elektroninės rinkliavos sistemą bei užtikrinti skaidrią profesionalių įmonės vadovo bei valdybos narių atrankas.

Ateityje Kelių direkciją ketina reorganizuoti į akcinę bendrovę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)