Pagal optimistiškąjį scenarijų, bendra dividendų suma sumažės 213 mlrd. JAV dolerių, arba 15 proc., iki 1,21 trln. JAV dolerių. Tačiau į šį scenarijų įtraukti tik tie dividendų mažinimo ar atšaukimo atvejai, apie kuriuos jau buvo paskelbta arba turėtų būti paskelbta artimiausiu metu.

Nuo pandemijos išprovokuotos krizės pradžios įvairios bendrovės jau paskelbė apie dividendų sumažinimą dešimtimis milijardų JAV dolerių, rašo „The Financial Times“.

Pavyzdžiui, naftos milžinė „Royal Dutch Shell“ ir telekomunikacijų grupė „BT Group“ sumažino išmokas akcininkams pirmą kartą per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Bendrovės mažina dividendų sumą arba atsisako jų mokėjimo, siekdamos palaikyti savo veiklos rodiklius ir atlaikyti krizę.

Pasak „Janus Henderson“, dviejuose scenarijuose nustatytos sumos gerokai skiriasi dėl sparčių su pandemija susijusios padėties pokyčių ir tikimybės, jog „kai kurios bendrovės tiesiog sumažins dividendus, o ne visiškai jų atsisakys“.

Bendrovės duomenimis, pirmąjį ketvirtį bendrovių išmokos savo akcininkams padidėjo 3,6 proc. iki 275,4 mlrd. JAV dolerių.

Per 2008–2009 metų pasaulinę finansų krizę bendra išmokėtų dividendų suma krito 30 procentų.

„Janus Henderson“ analitikų nuomone, šį kartą nuosmukis kai kuriuose regionuose, įskaitant Europą ir Didžiąją Britaniją, gali būti dar didesnis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)