aA
Senyvi žmonės, kurie gyvena vieni ir neturi artimų draugų, dažniau suserga demencija - įgyta silpnaprotyste, penktadienį paskelbė švedų gydytojai.
Stokholmo gerontologijos tyrimų centro darbuotoja Laura Fratiglioni (Laura Fratiljoni) savo tyrimais parodė, koks svarbus pagyvenusiems žmonėms yra bendravimas. Rezultatai skelbiami žurnale "The Lancet".

Mokslininkė ištyrė apie 1,2 tūkst. stokholmiečių, kurių amžius buvo daugiau nei 75 metai. Pasirodė, kad bendravimas su daugeliu žmonių gali užkirsti kelią demencijai.

"Nesant emocinių ir socialinių stimulų, 60 proc. gali padidėti rizika susirgti demencija ir Alzheimerio liga", sakė L. Fratiglioni.

Ji ir jos kolegos apklausė sveikus žmones ir pakartojo tyrimą po trejų metų. Tuo metu 176-iems iš šių žmonių diagnozuota demencija.

"Reikia permąstyti pagyvenusiųjų sveikatos apsaugos sistemą. Svarbu, kad senyvi žmonės gyventų savo aplinkoje, bet turime užtikrinti, kad jie neliktų visą dieną vieni", sakė mokslininkė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.