„To valdymo (ekonominės situacijos. – ELTA) nėra per daug, nes ekonomikos ministro nėra, jį pavaduoja energetikos ministras. Aišku, labai efektyviai veikia viceministrai Ekonomikos (ir inovacijų. – ELTA) ministerijoje – Marius Skuodis ir Jekaterina Rojaka. Praktiškai kas antrą dieną turime diskusijas įvairiose darbo grupėse, dėmesio kaip ir netrūksta“, – „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ sakė R. Dargis.

Jo teigimu, kol kas verslo nėra pasiekusios Vyriausybės priemonės, kurios būtų veiksmingos.

„Kuo skiriasi ši situacija nuo 2008-2009 metų, kad refleksijos į atėjusį ekonomikos pokytį buvo greitos iš Vyriausybės, buvo suprasta, kad reikia daryti gelbėjimo planą dabar. Po to buvo suprasta, kad tų pinigų, kurie pradiniame etape buvo galvojami skirti plane, neužteks, pradėta galvoti, kad reikia didinti. Kol kas daug gerų intencijų, kad reikia verslui padėti, ir suprantama, kaip konkurencingumą atlaikyti, bet, ką reikėtų pasakyti šiandien, kad tokių veiksmingų priemonių, kurios būtų jau pasiekusios verslą ar ekonomiką pasiektų įlieti pinigai, garantijos, to kol kas nėra. Yra pereinamasis etapas, kad galbūt taip ir įvyks“, – teigė R. Dargis.

Pasak LPK prezidento, kai kurios pramonės įmonės karantino padarinių dar praktiškai nejaučia.

„Aišku, reikia pabrėžti, skirtinguose versluose yra skirtinga situacija. Jei turime verslų, kurie yra uždaryti dėl valstybės nutarimo, kalbu apie viešbučius, restoranus, paslaugų sektorių, tai pramonės įmonės iš esmės veikia. Aišku, pramonės įmonių apsukos taip pat mažėja dėl paprastų dalykų. Europoje, kuri yra mūsų eksporto pagrindinė rinka, užsidarinėja kai kurios gamyklos, įmonės, užsakovai yra nutraukę gamybą, kai kurie užsakymai stoja mūsų įmonių, inžinerinės pramonės, tekstilės, šioje vietoje pokytis dar tik ateina. Kita vertus, kai kurios pramonės įmonės turi užsakymų. Kai kalbamės valdyboje, tai ir trims, ir keturiems mėnesiams yra užsakymų, ir įmonės veikia“, – „Žinių radijui“ sakė R. Dargis.

Paslaugų sektorius dabartinės krizės gali neatlaikyti

Karantinui einant į pabaigą, savo veiklą atkurti galėtų tam tikros parduotuvės ir restoranai, sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis. Visgi, pasak jo, sudėtingiausia dabartinę krizę bus atlaikyti paslaugų sektoriui.

„Turbūt vis tiek reikia kalbėti apie paslaugų ir prekybos verslus, nes (…) gamybos įmonės veikia. (…) Be abejonės, jei pavyks stabilizuoti kilimo kreivę (viruso. – ELTA). (…) Nenoriu tikėti, kad dabar viskas greitai atsitiks iki Velykų, bet, išeinant iš karantino, po truputį, su tam tikru suprastu modeliu, manau, kad ir parduotuvės galėtų veikti, karantino pabaigoje galėtų pradėti veikti ir restoranai su aiškiai apibrėžta galimybių zona“, – „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ sakė jis.

„Natūralu, kad šitie dalykai turės pradėti veikti, nes žmonės, užrakinti karantine, išbūti ilgai negalės. Su viešbučiais bus sudėtingiau, nes ten reikia atkurti srautus keliautojų“, – pridūrė R. Dargis.

Jo teigimu, sunkiausiai esamą krizę turėtų atlaikyti paslaugų sektorius.

„Paslaugų sektorius (gali neatlaikyti šios krizės. – ELTA). Man baisiausia, kad jie visiškai uždaryti, neturi jokių pajamų (…), dabar jų ateitis labai miglota“, – teigė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)