Šis prašymų skaičius yra didžiausias nuo 1967 metų, kuomet buvo pradėta rinkti šiuos duomenis, pažymi portalas „Trading Economics“.

Portalo apklausti ekspertai prognozavo, jog, vyriausybei dėl koronaviruso pandemijos imantis griežtų priemonių, įskaitant įmonių veiklos stabdymą arba ribojimą, naujų prašymų skaičius padidės iki vidutiniškai 1–1,5 mln., tačiau jų prognozės, kaip paaiškėjo, buvo pernelyg optimistiškos.

Agentūros „Marketwatch“ respondentai prognozavo, jog prašymų skaičius pašoks iki vidutiniškai 2,5 milijono.

Departamento ataskaitoje pažymima, jog beveik visos valstijos nurodė, kad prašymų skaičius padidėjo dėl COVID-19, kuris sudavė didžiulį smūgį maisto paslaugų, apgyvendinimo, pramogų ir laisvalaikio, taip pat sveikatos priežiūros ir transporto sektoriams.

Ankstesnis naujų prašymų rekordas – 695 tūkst. – buvo užfiksuotas 1982 metų spalį.

Tuo tarpu 2019 metus tą pačią savaitę buvo užregistruota tik 215 tūkst. naujų prašymų.

„Netgi žinant, jog dėl COVID-19 sulaikymo priemonių užsidarė dešimtys tūkstančių įmonių, prašymų skaičiaus šuolis iki 3,3 mln. vis vien šokiruoja, – pažymima Nyderlandų banko ING analitikų parengtoje apžvalgoje. – Žinojome, jog šiandienos duomenys bus prasti, bet nemanėme, kad jie bus tokie prasti.“

Ekspertai taip pat pabrėžia, jog daugelis amerikiečių negalėjo pateikti bedarbio pašalpos prašymo, nes kai kuriose valstijose vyriausybės struktūros yra pernelyg apkrautos, o atitinkamų institucijų svetainės dėl prašymų antplūdžio neveikia.

Analitikai neatmeta galimybės, jog tuo atveju, jeigu pasitvirtins nepalankiausias scenarijus, nedarbas gali pašokti iki 20 proc. ar iki dar aukštesnio lygio.

„Pašalpos prašymus pateikusių žmonių skaičius rodo, koks yra sukrėtimo ekonomikoje mastas“, – mano finansinių paslaugų bendrovės „FHN Financial“ vyriausiasis ekonomistas Chrisas Low (Krisas Lou).

JAV Senatas vėlai trečiadienį priėmė didžiausią per šalies istoriją ekonomikos gaivinimo paketą, kuriuo numatoma skirti 2 trln. (1,84 trln. eurų) nuo koronaviruso krizės nukentėjusiems amerikiečiams, išteklių stokojančioms ligoninėms ir paralyžiuotam verslui.

Šiame pakete numatyta, be kita ko, beprecedentiškai padidinti bedarbio pašalpas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)