aA
JAV pareigūnai patvirtino, kad Federalinių tyrimų biuras (FTB) ir Energetikos departamentas per pastaruosius trejus metus Jungtinėse Valstijose atliko tūkstančius patikrinimų privačiose valdose, ieškodami radioaktyvių medžiagų, šeštadienį pranešė laikraštis "The New York Times".
Informacija apie tokios programos egzistavimą ketvirtadienį pasirodė "US News and World Report" interneto svetainėje. Čia buvo rašoma, kad JAV vyriausybė mažiausiai šešiuose miestuose vykdo slaptą musulmonų namų, darbo vietų ir mečečių stebėjimo programą, ieškodama branduolinės radiacijos ženklų.

Kaip praneša "US News", daugiau kaip trejus metus reguliariai radiacija buvo tikrinama mažiausiai 120 musulmonų buveinių Vašingtono apylinkėse, dar daugiau Niujorke, Čikagoje, Sietle, Detroite ir Las Vegase, kadangi po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių buvo baiminamasi galimo branduolinio terorizmo.

"Vyriausybinės agentūros atskleidė, jog kai kuriuose uostuose, požeminėse traukinių stotyse ir kitose viešosiose vietose buvo įrengta radiacijos nustatymo įranga, tačiau visuomenė nežinojo, kad privati nuosavybė taip pat buvo slapta ir plačiu mastu tikrinama", - pastebėjo "The Times".

Pasak "The Times", JAV vyriausybė didžiųjų miestų policijos ir ugniagesių departamento pareigūnams išdalijo tūkstančius radiaciją fiksuojančių prietaisų, kuriuos galima nešioti ant diržo tarytum mobilųjį telefoną.

Remdamasis Teisingumo departamento atstovu spaudai Brianu Roehrkasse, laikraštis rašė, kad įstatymo vykdytojai vykdė "pasyvias operacijas viešai prieinamose vietose, siekdami nustatyti, ar ten nėra radiologinių medžiagų, ir nepažeidė JAV konstitucinių teisių".

JAV prezidento George'o W.Busho administracija sulaukė nemažai kritikos dėl paviešintos informacijos apie tai, kad vyriausybinės agentūros, tarp jų - Nacionalinio saugumo agentūra (NSA), Gynybos departamentas ir FTB, šnipinėjo JAV piliečius neturėdami teismo leidimo, kaip numatyta įstatyme.

NSA leidimą davęs G.W.Bushas tvirtina, kad toks šnipinėjimas yra teisėtas, ir kad jis turi visus įgaliojimus duoti leidimą tokiems veiksmams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.