aA
Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų tribunole Hagoje teismo laukiantis generolas Antė Gotovina iš savo šalininkų Kroatijoje galėjo gauti iki 100 tūkst. kalėdinių sveikinimų, pranešė pašto darbuotojai.
Ante Gotovina
Ante Gotovina
© Reuters/Scanpix
A.Gotovina, kurį daugelis kroatų laiko 1991-1995 metų nepriklausomybės karo didvyriu, šį mėnesį buvo suimtas Ispanijos Kanarų salose. Jis slapstėsi nuo 2001 metų liepos, kai jam buvo pateikti kaltinimai.

"Vien tik iš Zagrebo rajono gavome kelis tūkstančius A.Gotovinai adresuotų atvirukų", - penktadienį dienraščiui "Večernji List" teigė Damiras Vinčekas iš valstybinės pašto tarnybos HP.

"Pridėjus kitus šalies regionus, reikėtų kalbėti apie dešimtis tūkstančių, galbūt net šimtą tūkstančių, atvirukų adresuotų į Hagą", - pažymėjo jis. Kroatijoje gyvena maždaug 4,4 mln. žmonių.

Sulaikius A.Gotoviną, Europos Sąjungai išnyko paskutinė kliūtis su Kroatija pradėti narystės derybas, kurios dėl Kroatijos nesugebėjimo surasti ir suimti A.Gotoviną prasidėjo tik spalį, septyniais mėnesiais vėliau negu buvo planuota.

A.Gotovina kaltinamas tuo, kad per ir po 1995 metų vyriausybės puolimo atsikovojant serbų užimtas teritorijas jo nurodymu kariai nužudė mažiausiai 150 serbų.

50 metų buvęs Prancūzijos legiono veteranas taip pat kaltinamas serbų trėmimu ir persekiojimu bei jų turto grobimu ir naikinimu.

Kaltinamajame akte teigiama, kad A.Gotovina kartu su aukštais Kroatijos valstybės ir kariuomenės lyderiais dalyvavo nusikalstamoje veikloje tremiant serbus iš Kroatijos. Daugiau kaip 150 tūkst. serbų patys pabėgo ilgomis automobilių, traktorių ir vežimų kolonomis.

A.Gotovina savo kaltės nepripažįsta. Manoma, kad jo teismas gali prasidėti antroje 2006 metų pusėje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.