aA
Seimas penktadienį atmetė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės taryboje įstatymo pataisą, kuria siūlyta Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko teikimą perleisti prezidentui.
Seimas
Seimas
© DELFI
Šiuo galiojantis įstatymas numato, kad VTEK pirmininką Seimas skiria ir atleidžia Seimo pirmininko teikimu.

Kaip penktadienį aiškino įstatymą siūlęs keisti opozicinės Liberalų frakcijos narys Eligijus Masiulis, VTEK pirmininko kandidatūros teikimą perleidus prezidentui būtų užtikrintas didesnis šios procedūros skaidrumas.

"Toks siūlymas užtikrintų skaidresnius sprendimus, nes prezidento institucija depolitizuota, o Seimo pirmininkas, kaip žinome, neturi atsisakyti narystės partijoje ir tai suponuoja didesnį jo ryšį su politika", - Seime aiškino E.Masiulis.

Liberaldemokratų frakcijos narys Egidijus Klumbys suabejojo, ar šiuo atveju pakanka vien tik keisti įstatymą ir ar nederėtų keisti ir šalies Konstitucijos, apibrėžiančios baigtinį šalies vadovo funkcijų sąrašą.

Seimas trečiadienį patenkino Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko Algirdo Meškausko prašymą atleisti jį iš pareigų.

A.Meškauskas savo paties prašymu atleidžiamas nuo gruodžio 31 d.

A.Meškauskas apie savo atsistatydinimą paskelbė viešumon prieš kelias savaites iškilus faktams apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamą tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo VTEK.

STT vadovo Povilo Malakausko teigimu, kol kas minėtoje byloje įtarimai pareikšti vienam asmeniui, kuris nėra VTEK darbuotojas.

Išaiškėjus apie STT atliekamą tyrimą, A.Meškauskas Seime paaiškino susiklosčiusią situaciją, tačiau kai kurių parlamentarų teigimu, po tokio pasiaiškinimo tik dar giliau įklimpo kontroversijon.

Seime A.Meškauskas atvirai pripažino STT vadovo P.Malakausko "kolegiškai" prašęs "negadinti jam karjeros", o prokurorų - nutraukti STT atliekamą tyrimą dėl galimų pažeidimų VTEK.

Seimo opozicija ir valdantieji nesutaria, kas turėtų užimti VTEK vadovo vietą - opozicija siūlo nepartinį kandidatą, valdantieji socialdemokratai mano, jog partiškumas tokiam postui užimti netrukdo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.