aA
Artėjančios šventės - paskutinės, kai įkalinimo įstaigose bausmę atliekantys bei teismo laukiantys asmenys iš artimųjų gali gauti maisto siuntinius.
Kalėjimas, grotos
Kalėjimas, grotos
© Corbis
Naująja tvarka kai kurie kaliniai yra patenkinti - kas mėnesį iš valdžios gaus maždaug 37 litų pašalpą. Tačiau dalis nuteistųjų būgštauja, kad negalės gauti siuntų, o turės tuos pačius produktus žymiai brangiau pirkti kalėjimo parduotuvėje...

Dar balandžio 21-ąją Seimas priėmė Bausmių vykdymo kodekso pakeitimo ir papildymo įstatymą, kuriuo nuo 2006-ųjų sausio 1-osios nuteistiesiems ir teismo laukiantiems asmenims nebebus galima perduoti maisto ir pramoninių prekių. Per metus vien Vilniaus m. 2-uosiuose pataisos namuose bausmę atliekantys kaliniai gauna apie 50 tonų maisto produktų iš giminaičių.

Šiuo metu Kalėjimų departamentui pavaldžiose įstaigose yra laikomi beveik 8000 nuteistų bei teismo laukiančių asmenų. Kaip ir kasmet prieš didžiąsias šventes pataisos namus užplūsta nuteistųjų artimieji, norintys ne tik perduoti maisto siuntinius, bet ir pasimatyti su nusižengusiais šeimos nariais.

"Prižiūrėtojai dirba iki vėlyvo vakaro, - LŽ sakė Vilniaus 2-ųjų pataisos namų direktorius Alvydas Maknickas. - Štai užvakar priėmėme 100 siuntų - kiekvienoje yra apie 10 kg. Tačiau tai dar tik pradžia - daugelio nuteistųjų artimieji pasimatyti atvyks prieš pat Kalėdas bei Naujuosius metus".

Kadangi nuteistieji nuo kitų metų nebegalės gauti maisto perdavimų, artimieji stengiasi perduoti kuo daugiau ilgai negendančių produtų. Kadangi per Kalėdų ir Velykų šventes nuteistiesiems galima skirti papildomų siuntinių, kai kurie giminaičiai juos perduoda net per kelis kartus.

Nors apie pasikeitimus buvo skelbta spaudoje ir pataisos namų skelbimų lentose, Vilniaus m. 2-ųjų pataisos namų administracija visų nuteistųjų artimiesiems išsiuntė laiškus apie pasikeitimus po sausio 1-osios.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"