aA
Buvusio Irako prezidento Saddamo Husseino, kaltinamo nusikaltimais žmoniškumui, teismas ketvirtadienį atidėtas iki sausio 24 dienos, pranešė teismo pareigūnai. Kitas teismo, prasidėjusio spalio 19 dieną, posėdis bus jau aštuntas. Iš viso šios bylos svarstymas teisme jau buvo atidėtas keturis kartus.
Saddamas Husseinas
Saddamas Husseinas
© Reuters/Scanpix
Dabartinis atidėjimas susijęs su Kalėdomis ir Naujaisiais metais bei kasmetine musulmonų maldininkų kelione į Meką.

S.Husseino bylą nagrinėjantis teisėjas ketvirtadienį vakarop paskelbė uždarą svarstymą, nes esą reikia privačiai apklausti netikrąjį buvusio Irako prezidento brolį Barzaną Ibrahimą al Tikritį, kuris taip pat yra teisiamas.

B. Tikritis neatskleidė, ką jis norėtų pasakyti teisėjui, o žurnalistai į uždarą posėdį nebuvo įleisti.

Saddamas Husseinas ketvirtadienį per savo teismą dėl nusikaltimų žmoniškumui apkaltino Baltuosius rūmus melavus apie tariamas cheminių ginklų saugyklas ir dėl trečiadienį išsakytų tvirtinimų, jog amerikiečių nelaisvėje jis buvo kankinamas.

Kalbėdamas septintojo posėdžio pradžioje, buvęs Irako prezidentas iš karto atnaujino žodžių kovą su Vašingtonu. "Baltieji rūmai yra melagiai. Jie tvirtino, kad Irakas turi cheminių ginklų", - sakė jis teismui.

"Jie vėl melavo, kai pareiškė, kad tai, ką pasakė Saddamas Husseinas, yra netiesa", - pridūrė jis, galvoje turėdamas Baltųjų rūmų pareiškimą, kad tvirtinimai, jog jis buvo kankinamas, yra absurdiški.

Trečiadienį Saddamas Husseinas pareiškė, esą amerikiečiai nelaisvėje jį mušė, ir teigė, kad ant jo kūno yra tai įrodančių žymių.

Per ketvirtadienio posėdį buvo ir daugiau teatrališkų momentų - teisėjas išvarė vieną iš teismo salės sargybinių, kai kaltinamieji pasiskundė, kad jis jiems grasino, o netikras Saddamo Husseino brolis ir vienas iš septynių kaltinamųjų Barzanas Ibrahimas al-Tikriti apkaltino prokurorus tuo, kad jie yra buvę partijos "Baath" nariai.

Vienas prokuroras, neiškentęs įžeidinėjimų iš teisiamųjų suolo, taip pat paprašė atleisti jį nuo pareigų, tačiau teisėjas šio prašymo nepatenkino.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.