aA
Ketvirtadienį trumpoje spaudos konferencijoje, kurioje buvo apžvelgti pastarieji prabėgę metai, prezidentas Valdas Adamkus prisipažino norįs išbraukti 2005-uosius darbo metus. Pasak jo, šie metai buvo pilni „skandalų ir skandaliukų“ ir neteikė pasitenkinimo nei jam, nei Lietuvos žmonėms.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© T.Černiševo nuotr.
V.Adamkus spaudos konferenciją pradėjo ir baigė liūdna gaida.

„Šie metai, atvirai kalbant, nebuvo įspūdingi bendravimu su institucijomis, kuriomis man tenka diena iš dienos - tiek Seimu, tiek Vyriausybe - bendrauti. Pradedu galvoti, kodėl. Todėl, kad tos institucijos buvo užsiėmusios įvairiais darbais, tik ne tais, kuriais turėjo būti“, - atviravo prezidentas.

Apibendrindamas 2005 metus jis teigė, kad jie buvo pilni „skandalų skandaliukų“, į kuriuos visi buvo pasinėrę, pamiršę kitų reikalų svarstymą.

„Tikrai tikiuosi ir noriu, kad galėčiau išbraukti bent iš savo gyvenimo tuos darbo metus. Kadangi jie man neteikė pasitenkinimo, manau, kad neteikė ir Lietuvos žmonėms. Susikūrėme turbūt daugiau problemų, negu jų reikėjo“, - teigė V.Adamkus.

Pasak prezidento, jam daug pasako žmonių apklausos, rodančios, kad du trečdaliai Lietuvos gyventojai nepasitiki valdiškų institucijų atliekamu darbu.

Asmeniškai jis teigė išgyvenąs dėl stringančių reformų ir teisėsaugos.

„Kaip bebūtų, man atrodo, kad visuomenė labai pagrįstai, vertindama mūsų teisėsaugos vietą visuomenėje, institucijose, labai teisėtai ją nusiuntė beveik į patį dugną, ir tai yra apgailėtina, - kalbėjo prezidentas. – Taigi tai nėra uždara kokia nors organizacija: „Ką nusprendžiame, tą padarome, mes laikomės įstatymų, jums nėra reikalo net žinoti.“

V.Adamkus sakė artimiausiu metu pasikviesiąs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininką Vytautą Greičių kalbėtis apie teisėsaugos institucijų problemas. Be to, jis teigė Prezidentūroje sudaręs aukštos kvalifikacijos teisininkų grupę, ruošiančią įstatymų pataisų projektą, padėsiantį taisyti spragas, kurį teiks Seimui.

Premjero Algirdo Brazausko privačiais finansiniais reikalais V.Adamkus teigė sąmoningai nesidomėjęs. Jeigu jis pradėtų veltis į asmeninius finansinius pareigūnų reikalus, esą kiltų chaosas.

„Aš tikrai nesivelsiu, lauksiu tol, kol nebus padarytas teisinis sprendimas. Ir jeigu teisiškai tas reikalas bus iškeltas ir man atrodys, kad tai yra prasilenkimas su įstatymais ar netgi darbo etika – tada tikrai reaguosiu. Noriu dar kartą pakartoti, galbūt jau įgrisiu: man politinis, moralinis aspektas, politinės kultūros ir etikos klausimas yra svarbus, gyvenu juo ir nuo jo nė žingsnio nesitrauksiu, nesvarbu, kas tas bebūtų“, - teigė prezidentas.

Pradėjęs kalbėti linksmiau, kad esą vis dėlto Lietuvoje yra padaryta daug gerų dalykų per šiuos metus, apie kuriuos žmonės negirdi, paklaustas, ko šventėms prašys Kalėdų senelio, V.Adamkus vėl pastebimai nuliūdo.

„Norėčiau, kad per kitus metus visi pajustume daugiau darnos savo gyvenime, rastume daugiau supratimo ir pagarbos, galbūt šilumos vienas kitam, – nepakeldamas akių kalbėjo V.Adamkus. – Kadangi tikrai kartais sunku žiūrėti, kada nepasitikėjimas vienų kitais viešpatauja visur, kada nėra nuoširdumo, siekiama sukelti tam tikrą sumaištį. Pajutote, kad neliečiu politikos, čia yra tokia sritis, kurios šiandieną net nenoriu paliesti ir tikiuos, kad tai išsitaisys.“

Sau prezidentas palinkėjo, kad „sveikata laikytų, kaip laiko iki šiol“, visiems – kad „padangė daugiau pragiedrėtų“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.