aA
Rašytojas Vytautas Girdzijauskas sąmoningai bendradarbiavo su buvusiu sovietų saugumu - KGB, patvirtino teismas. Apie jo bendradarbiavimą su šia struktūra netrukus bus paskelbta "Valstybės žiniose".
Teismas
Teismas
© Corbis/Scanpix
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ketvirtadienį atmetė bendradarbiavimą neigiančio rašytojo apeliacinį skundą dėl Vilniaus apygardos administracinio teismo šiemet birželį paskelbto sprendimo, kuriuo buvo atmestos V.Girdzijausko pretenzijos liustracijos komisijai.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartimi, V.Girdzijauskas turės sumokėti 50 litų žyminio mokesčio, kuris nebuvo sumokėtas paduodant apeliacinį skundą.

Teisėjų kolegija paskelbė, kad sutinka su Vilniaus apygardos administracinio teismo išvadomis, kad yra duomenų, įrodančių, kad V.Girdzijauskas sąmoningai bendradarbiavo su KGB.

Todėl asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusiosios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo tarpžinybinės komisijos, dar vadinamos liustracijos komisija, sprendimas paskelbti apie tai "Valstybės žiniose" yra teisėtas ir pagrįstas.

Ketvirtadienį paskelbta teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Rašytojo byla buvo nagrinėjama uždaruose teismo posėdžiuose. V.Girdzijauskas su Liustracijos komisija bylinėjosi padedamas advokato.

Žiniasklaida anksčiau skelbė, kad esama duomenų, jog V.Girdzijauskas su KGB pradėjo bendradarbiauti 1956-1957 metais. 1957-1960 metais rašytojas kalėjo lageryje "už antitarybinę agitaciją ir propagandą". Teigiama, kad jis buvo kameros agentas.

Pagal nuo 2000 m. galiojantį įstatymą buvę KGB ir kitų sovietinių spectarnybų darbuotojai bei slaptieji bendradarbiai privalėjo prisipažinti ir registruotis specialioje komisijoje.

Prisipažinusiųjų duomenys buvo įslaptinti, o nuslėpusiųjų savo KGB praeitį laukė paviešinimas ir kai kurie profesinės veiklos apribojimai.

Per nustatytą pusantrų metų laikotarpį liustracijos komisijai prisipažino maždaug pusantro tūkstančio buvusių KGB darbuotojų ir agentų. Manoma, kad KGB slaptųjų bendradarbių buvo kelissyk daugiau ir neprisipažinusiųjų gali būti apie 4,5 tūkst.

Kaip anksčiau yra sakęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Alvydas Sadeckas, pasibaigus registracijos terminui, liko nemažai žmonių, norinčių prisipažinti apie slaptą bendradarbiavimą su specialiosiomis sovietinėmis tarnybomis.

Nuo šių metų kovo veikianti naujos sudėties tarpžinybinė liustracijos komisija yra nustačiusi 35 KGB bendradarbius. Aštuoniolika pavardžių jau paskelbta.

Liustracijos komisija, kuriai vadovauja Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro vadovė Dalia Kuodytė ketvirtadienį BNS korespondentei sakė, kad 14 išaiškintų KGB bendradarbių nesutiko su komisijos išvadomis ir apskundė jas teismui.

Jų pavardės bus paskelbtos tik tuomet, jeigu teismas atmes šiuos skundus. Dar kelios pavardės bus paskelbtos suėjus nustatytam terminui, jeigu per jį ir šie asmenys nesikreips į teismą.

Į Liustracijos komisijos akiratį daugiausia pateko paprastų žmonių, kurie sovietmečiu teikė KGB agentams informaciją apie kaimynus, priešiškai sovietų valdžiai nusiteikusius asmenis ar lietuvybės saugotojus.

Paviešinus sovietiniam saugumui dirbusių asmenų pavardes, dauguma jų žurnalistams neigė bendradarbiavę su KGB arba tvirtino nesupratę savo bendradarbiavimo reikšmės.

Buvusiems slaptiems KGB bendradarbiams norima suteikti dar vieną šansą - liustracijos komisija prašo Seimo priimti įstatymo pataisas ir nurodyti naują terminą, kai galima prisipažinti. Tikimasi, kad bus paskelbtas naujas prisipažinimo terminas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.