aA
Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas ketvirtadienį netikėtai atvykęs į Iraką susitikti su britų kariais ir dalyvauti derybose dėl karo nualintos šalies ateities, tvirtino, kad dėl stabilaus Irako verta kovoti.
Tony Blair
Tony Blair
© Reuters/Scanpix
"Jei Irakas tikrai stabilizuosis, regionas, visas pasaulis ir mūsų valstybė bus saugesni, nes tarptautiniam terorizmui bus suduotas itin skaudus smūgis, - sakė ministras pirmininkas britų kariams Irako pietuose esančioje Basroje. - Tai mūsų reikalas pasistengti ir padėti šiai šaliai tapti demokratiška, kaip to nori žmonės".

"Vienintelis būdas tai padaryti yra užtikrinti saugumą, kad irakiečių saugumo pajėgos, policija ir armija galėtų atsistoti ant kojų, o tada mes, žinoma, galiausiai galėsime sumažinti savo pačių pajėgumus", - sakė jis, plačiau nekomentuodamas.

Per šį ketvirtąjį T.Blairo vizitą Irake nuo karo pradžios 2003 metų kovą buvo imtasi sustiprintų saugumo priemonių, ir, baiminantis galimų išpuolių, žiniasklaidai apie jo vizitą buvo pranešta tik tada, kai jis transportiniu lėktuvu "Hercules" atskrido iš Kuveito.

T.Blairas susitiko su JAV pajėgų Irake vadu generolu George'u Casey, JAV ambasadoriumi Zalmay Khalilzadu, aukštais britų diplomatais ir kariškiais, su kuriais aptarė saugumo, politikos ir užsienio pajėgų buvimo Irake klausimus, sakė jo atstovas.

Praėjusį kartą T.Blairas Irake lankėsi 2004 metų gruodžio 21 dieną, kai pirmą kartą nuvyko į Bagdadą. 2003-iųjų gegužę ir 2004-ųjų sausį jis buvo nuvykęs į Basrą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.