aA
Ne tik iš Darbo partijos (DP), bet ir iš šios politinės jėgos parlamentinės frakcijos pašalintas Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Petras Baguška tokį sprendimą vadina seniai suplanuotu kerštu už priešinimąsi vadovybės diktatui.
Petras Baguška
Petras Baguška
© "Ekstra"
"Tai yra ne kolegų, bet DP pirmininko inicijuotas sprendimas, kuris buvo primestas tarybai, o dabar - ir frakcijai. Tai kerštas už mano idėjas, mintis, už tai, kad pasipriešinau diktatui, nesiskaitymui su partiniais dokumentais, už tai kritikavau partijos vadovą frakcijos posėdyje", - DELFI sakė P.Baguška.

Anot jo, ketvirtadienio DP frakcijos posėdyje „įvyko tai, kas buvo seniai suplanuota".

Kaip DELFI jau skelbė, ketvirtadienį įvykusiame DP frakcijos posėdyje buvo nuspręsta išbraukti P.Bagušką iš frakcijos narių. Pasak DP pranešimo, tokiam sprendimui pritarė 30 iš 31 posėdyje dalyvavusio parlamentaro.

P.Baguška iš frakcijos esą išbrauktas atsižvelgus į DP prezidiumo ir tarybos rekomendacijas bei į tai, kad jis esą pažeidė frakcijos reglamento 14.5 punktą.

DP frakcijai Seime dabar priklauso 39 nariai.

Iš „darbiečių" gretų pašalintas parlamentaras sakė tęsiąs savo kaip Seimo nario ir Antikorupcijos komisijos pirmininko darbą. Tačiau ar jis prisijungs prie kitos frakcijos, ar prie Mišrios Seimo narių grupės, P.Baguška sakė kol kas nežinąs.

DP pirmininkas Viktoras Uspaskichas yra pareiškęs, kad po pastarųjų sprendimų parlamentaras turėtų netekti ir komisijos vadovo pareigų. Nors pagal susitarimą su koalicijos partneriais Antikorupcijos komisijai turėtų vadovauti „darbietis", anot V.Uspaskicho, komisijos vadove galėtų tapti ankstesnė jos pirmininkė socialliberalė Nijolė Steiblienė.

Pasak P.Baguškos, galutinį sprendimą dėl to turėtų priimti Antikorupcijos komisija ir Seimas.

„Darbiečių" vadovybės nemalonę užsitraukęs parlamentaras sulaukė opozicinių konservatorių paramos. Ketvirtadienio posėdyje Jurgis Razma rekomendavo pasikonsultuoti su teisininkais, ar pašalinus P.Bagušką iš partijos ir frakcijos nebuvo pažeista Konstitucija, draudžianti persekioti už kritiką.

„P.Baguška akivaizdžiai persekiojamas už kritiką", - tikino parlamentaras.

Savo ruožtu opozicijos lyderis Andrius Kubilius pasiūlė įteisinti nuostatą, kad Antikorupcijos komisijos pirmininko negalima atleisti paprasta balsų dauguma, kaip kitų struktūrinių Seimo padalinių vadovų. Taip šias pareigas einantis parlamentaras esą būrų apsaugotas „nuo valdančiosios daugumos persekiojimo".

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.