aA
Prezidentūra baigiantis metams pristigo pinigų darbuotojų atlyginimams - net valstybės vadovui nebus sumokėtas visas uždarbis. Tuo metu įvairių Vyriausybei pavaldžių įstaigų vadovai pamaloninti premijomis.
pinigai, spyna, taupymas, bankas
© Corbis
Pasak dienraščio "Lietuvos žinios", Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas antradienį pasirašė du potvarkius dėl vienkartinių piniginių išmokų valstybės tarnautojams skyrimo.

Artėjančių švenčių proga premjeras 50 proc. pareiginės algos dydžio premijas skyrė aštuoniems iš dešimties apskričių viršininkams.

Išmokomis nepaskatinti liko neseniai iš Klaipėdos apskrities viršininkės pareigų atleista socialdemokrate Virginija Lukošienė bei jau kurį laiką dėl sveikatos būklės darbui negalintis susitelkti Alytaus apskrities viršininkas "darbietis" Robertas Graudinis.

Prieš Kalėdas pamalonintiems apskričių viršininkams premijos bus mokamos iš jų administracijų sutaupytų darbo užmokesčio lėšų. Tokią galimybę suteikia 2002 merų vasarą priimtas Vyriausybės nutarimas. Pagal jį sprendimą dėl vienkartinės išmokos skyrimo valstybės tarnautojui priima į pareigas jį priėmęs asmuo - šiuo atveju premjeras A.Brazauskas.

Tokiu pat būdu už nepriekaištingą pareigų atlikimą apdovanoti kai kurių Vyriausybei pavaldžių institucijų vadovai. Jų šventinės premijos prilygsta vadinamajam tryliktajam atlyginimui.

Tokias vienkartines išmokas gaus Narkotikų kontrolės departamento direktorė Audronė Astrauskienė, Tautinių mažumų ir išeivijos departamento direktorius Antanas Petrauskas, Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Algirdas Raslanas, Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų centro direktorius Sigitas Renčys, Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos viršininkas Saulius Kutas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Kazimieras Lukauskas, Informacinės visuomenės plėtros komiteto direktorius Aurimas Matulis, Ginklų fondo direktorius Gintautas Mišeikis, Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Rimgaudas Vaičiulis, Statistikos departamento direktorius Algirdas Šemeta ir Valstybinės alkoholio ir tabako kontrolės tarnybos (VATKT) direktorius Česlovas Balsys.

Beje, Seime jau pateiktas nutarimo projektas, pagal kurį VATKT būtų panaikinta, mat iš viso abejojama tokios tarnybos reikalingumu. Pastaruoju metu Č.Balsio vadovaujama VATKT aršiai kritikuota už esą nepelnytą smulkių verslininkų baudimą. Skirtingai nei paminėtų tarnybų vadovai, kiek mažesnė premija - 65 proc. nuo pareiginės algos dydžio - skirta Archyvų departamento direktoriui Vidui Grigoraičiui.

Tačiau sutaupyti lėšų vienkartinėms premijoms pavyksta toli gražu ne visose valdžios institucijose. Pavyzdžiui, Prezidentūra ne tik neketina paskatinti darbuotojų šventinėmis premijomis, bet ir priversta juos nuvilti išmokėdama ne visą algą.

Pasirodo, baigiantis metams Prezidentūra pritrūko lėšų darbo užmokesčio fonde. Šį mėnesį, dienraščio šaltinių teigimu, jos darbuotojams iš viso nebus sumokėta apie 100 tūkst. litų. Visiškai atsiskaityti Prezidentūra galės tik su pačia valstybe, pervesdama pajamų mokesčius bei įmokas "Sodrai".

Viso gruodžio mėnesio atlyginimo negaus net prezidentas Valdas Adamkus. "Likučio" jis, kaip ir kiti Prezidentūros darbuotojai, gali tikėtis tik sausio pradžioje jau iš kitiems metams numatytų asignavimų. Valstybės vadovas per mėnesį, atskaičius mokesčius, gauna per 8000 litų.

Tokia padėtis prieš Naujuosius Prezidentūroje susiklosto pastaruosius dvylika metų. Ją esą lemia nepalankus Seimo Biudžeto ir finansų komiteto, linkusio kaskart "nubraukti" dalį Prezidentūros prašomo biudžeto, požiūris.

Mokėti premijų darbuotojams teigia neplanuojanti ir Seimo kanceliarija. "Po Kalėdų matysime, ar rasis kokia nors ekonomija. Manau, kad galimybės mokėti premijas šįmet neturėsime", - teigė kanceliarijos Finansų departamento direktorė Danutė Petrauskienė.

Vyriausybės kanceliarijos Finansų skyriaus vedėjos pavaduotoja Livija Pakalkienė tikino, kad šioje valdžios institucijoje dirbantys žmonės taip pat negaus šventinių premijų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.