aA
Vienas Stambulo leidėjas turės stoti prieš teismą už tai, kad ryžosi išspausdinti populiarų graikų autorės romaną kuris, pasak prokuroro, yra įžeidimas visai turkų tautai, trečiadienį pranešė leidyklos atstovė spaudai.
Turkija, vėliava
Turkija, vėliava
© Reuters/Scanpix
Leidyklos "Literatur" vadovui Abdullah Yildizui gresia iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė, kad išleido graikų rašytojos Maros Meimaridi knygą "Smirnos raganos" (The Witches of Smyrna) ir todėl yra atsakingas už "turkų nacionalinio identiteto menkinimą", sakė atstovė spaudai Eylem Ozcimen.

Romanas, kuris nuo 2004 metų spalio, kai jis pasirodė išverstas į turkų kalbą, dabar jau bus spausdinamas 25-ą kartą, pasakoja apie vakarų Turkijos Smirnos (dabar Izmyro) mieste Ostmanų imperijos laikais gyvenančią graikų moterį, kuri burtais vilioja gerbėjus ir taip kopia aukštuomenės laipteliais.

Šioje knygoje, kurios Turkijoje parduota beveik 50 tūkstančių egzempliorių, taip pat pasakojama apie kasdienį įvairių miesto etninių bendruomenių gyvenimą. Turkiškieji kvartalai joje aprašomi kaip labai nešvarūs, o patys turkai - nepaisantys elementarių burnos higienos taisyklių.

"Mus labai nustebino ieškinys, nes knyga pasirodė prekyboje daugiau nei prieš metus", - sakė E. Ozcimen.

"Mes susisiekėme su knygos autore, ir ji užtikrino, kad nenorėjo įžeisti turkų ir nėra priešiškai prieš juos nusiteikusi", - sakė leidėjo atstovė.

Teismo diena kol kas nežinoma.

A.Yildizui pateikti tokie patys kaltinimai, kaip ir turkų rašytojui

Orhanui Pamukui ir žurnalistui Hrantui Dinkui, kuriems iškeltas bylas kritikuoja Europos Sąjunga.

O.Pamukas kaltinamas "Turkijos identiteto žeminimu", nes duodamas interviu vienam Šveicarijos laikraščiui sakė: "Šioje šalyje buvo nužudyti vienas milijonas armėnų ir 30 tūkstančių kurdų, tačiau niekas, išskyrus mane, nedrįsta apie tai kalbėti".

H.Dinkui teismas paskyrė šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant, už tai, kad viename laikraščių pasirodžiusiu straipsniu įžeidė turkų tautą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.