aA
Vilniaus universiteto (VU) rektoriui Benediktui Juodkai už nuopelnus sostinei bus įteiktas Žygimanto Augusto medalis. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) pasiūlytai B.Juodkos kandidatūrai į apdovanojimą trečiadienį pritarė Vilniaus miesto taryba.
Kaip BNS sakė savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto departamento direktorius Algimantas Šventickas, Žygimanto Augusto medalį planuojama įteikti kitąmet vasario 16-osios išvakarėse.

"Iškilūs žmonės šiam apdovanojimui atrenkami pagal jų nuopelnus Vilniui, Vilniaus kultūrai ir švietimui", - apie vieno garbingiausių sostinės apdovanojimų reikšmę sakė A.Šventickas.

62 metų B.Juodka VU vadovauja trejus metus. Prieš tapdamas rektoriumi, jis daugiau nei 35 metus universitete dėstė, dirbo VU mokslo reikalų prorektoriumi, daugiau nei 10 metų buvo LMA prezidentu.

Anot B.Juodkos kandidatūrą medaliui pasiūliusios LMA, tapęs rektoriumi, jis aktyviai įsitraukė į Vilniaus miesto projektus, puoselėjančius kultūrinį paveldą, senąsias Vilniaus tradicijas, mokslus ir menus - pavyzdžiui, kartu su sostinės savivaldybe ir kardinolu Audriumi Juozu Bačkiu atgaivino miesto šventę "Vilniaus šventimai".

VU rektorius taip pat rašo mokslinius straipsnius, nuolat skaito paskaitas užsienio universitetuose ir VU Gamtos fakulteto studentams.

B.Juodka yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu, T.Grotuso vardo premija, Prancūzijos komandoro ordinu, Lenkijos komandoro kryžiaus ordinu, Latvijos trijų žvaigždžių ordinu, Lietuvos mokslo premija.

B.Juodka yra Latvijos mokslų akademijos užsienio narys, Europos mokslo menų akademijos Lietuvos ir Latvijos mokslo fondo valdybos narys, UNESCO Lietuvos skyriaus mokslo komiteto narys. Jis taip pat bendradarbiauja su Vokietijos vėžio tyrimo centru, Frankfurto prie Maino universitetu.

Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto medaliai skiriami už nuopelnus Lietuvai ir jos sostinei Vilniui per pastaruosius dešimt metų. Medaliai įteikiami Vilniaus miesto tarybos sprendimu.

Šiemet Barboros Radvilaitės medalis įteiktas pasaulinei baleto žvaigždei Majai Pliseckajai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.