aA
Lietuvos valstybės saugumas prieš 11-12 metų nesidomėjo EBSW koncernu, kurį konsultavo buvęs sovietinio saugumo - KGB Lietuvos padalinio - vadovas. Prieš dešimtmetį bankrutavusio koncerno EBSW veiklą tiriančiai laikinajai Seimo komisijai tai trečiadienį tvirtino 1993-1998 metais buvęs Valstybės saugumo departamento direktorius Jurgis Jurgelis.
Slapti dokumentai, antspaudas, žvalgyba
© Corbis/Scanpix
EBSW veiklos tyrimo komisija turi informacijos, kad buvęs sovietinio KGB vadovas generolas majoras Romualdas Marcinkus EBSW dirbo ekonominės saugos konsultantu bei buvo saugumo ir informacijos tarnybos vadovas. Tačiau pats R.Marcinkus trečiadienį komisijai tai neigė ir tvirtino EBSW jokių pareigų neužėmęs, tik atlikdavęs kai kuriuos darbus, už kuriuos jam būdavę sumokėta.

R.Marcinkus tvirtino, kad EBSW prezidentas Gintaras Petrikas jo prašęs sukurti koncerno įmonių ekonominių duomenų bazę ir neslėpė, kad EBSW vadovybę domino kompromituojanti informacija, duomenys apie patikimumą.

J.Jurgelio teigimu, tuometinis Lietuvos valstybės saugumas apie tai, kad su finansine grupe, kuri vieną po kitos supirkinėjo gerai dirbančių šalies įmonių akcijas, susijęs buvęs aukštas KGB pareigūnas, neinformavo nei Seimo pirmininko, nei prezidento.

EBSW veiklą tiriančios komisijos narys konservatorius Kazys Starkevičius BNS tvirtino, kad tokie buvusio Lietuvos valstybės saugumo vadovo paaiškinimai parodo tuometinio saugumo lygį ir sugebėjimus.

J.Jurgelis tvirtino, kad finansiniais ir ekonominiais nusikaltimais besidominčios institucijos turėjo stebėti, ar toks koncernas nekelia grėsmės šalies ekonomikai.

EBSW veiklą tiriančiai komisijai Seimas yra pavedęs išaiškinti aplinkybes, sudariusias sąlygas jo veiklai bei padėjusias koncerno steigėjams, vadovams bei kitiems asmenims, artimai susijusiems su šiuo koncernu, išvengti atsakomybės.

Išvadas dėl EBSW veiklos komisija Seimui turi pateikti kitų metų sausį, tačiau abejojama, ar iki to laiko išvados bus parengtos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.