aA
JAV atsistatydino žvalgybos bylas nagrinėjančio teismo teisėjas, kuris taip protestuoja dėl prezidento George'o W.Busho leidimo šalyje vykdyti šnipinėjimo programą, trečiadienį paskelbė "The Washington Post".
JAV apygardos teisėjas Jamesas Robertsonas po 11 metų darbo pirmadienio vakarą atsistatydino iš Užsienio žvalgybos stebėjimo priežiūros teismo (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISA), nes mano, kad 2002 metų prezidento leidimas galėjo pakirsti teismo reputaciją, dienraščiui sakė du su teisėjo sprendimu susipažinę patarėjai.

Šis teisėjo žingsnis yra naujausia reakcija į viešą G.W.Busho prisipažinimą savaitgalį, jog itin slaptai šalies elektroninės žvalgybos tarnybai, Nacionalinei saugumo agentūrai, jis leido klausytis JAV piliečių tarptautinių pokalbių ir skaityti jų elektroninius laiškus, jei jie įtariami ryšiais su teroristinėmis organizacijomis, įskaitant "al Qaeda".

G.W.Busho pareiškimas, kad, jo manymu, remiantis Patriotizmo aktu, priimtu po rugsėjo 11-sios išpuolių, slaptai programai nereikėjo gauti FISA teismo orderių, sukėlė pilietinių teisių grupių ir įstatymų leidėjo pasipiktinimą. Kai kurie jų pareikalavo, kad Kongresas pradėtų padėties tyrimą.

J.Robertsono padėjėjai sakė, kad paskutiniuose pokalbiuose teisėjas užsiminė apie susirūpinimą, kad siekiant gauti FISA arešto orderius galėjo būti pasinaudota be teismo nurodymo NSA surinkta informacija.

"Jie tiesiog nežino, ar šnipinėjimo informacija buvo panaudota siekiant FISA arešto orderių - siekiant "išplauti" informaciją", - sakė vienas šaltinis, dėl FISA orderių slaptumo kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.