aA
Nuo opozicinės Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) atskilę lyderio Artūro Zuoko oponentai buriasi į Lietuvos liberalų sąjūdį. Nuo trečiadienio pradedami rinkti parašai po naujos politinės jėgos kūrimo manifestu. Tikimasi, kad per kelias savaites jį parems daugiau nei tūkstantis gyventojų ir jau kitų metų vasarį įvyks partijos steigiamasis suvažiavimas.
Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius
© DELFI
Trečiadienį pristatytą manifestą jau pasirašė 64 asmenys: Liberalų frakcijos nariai, liberalių frakcijų atstovai įvairių savivaldybių tarybose, iki šiol politikoje nedalyvavę žmonės. Tarp pasirašiusiųjų yra ir vienas Dubline gyvenantis lietuvis.

Kaip per spaudos konferenciją teigė Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius, naujos partijos branduolį sudarys daugiausia žmonės, pasitraukę ar ketinantys pasitrauksianti iš „bebaigiančios subyrėti LiCS" ir aktyvios politikos naujokai.

Anot Liberalų frakcijos nario Petro Auštrevičiaus, naujoji politinė jėga turėtų tapti „politiniu stebuklu". Pasak partijos kūrimo iniciatorių, jie ketina pasiūlyti šalies politikos išgijimo ir atsinaujinimo kelią.

„Nenorime ir nebegalime taikstytis su tokiu politikos veikimo būdu, kai yra kombinuojama ir organizuojama po kilimu, kai prieš žmonių interesus ir jiems nežinant priimami mūsų valstybės perspektyvą lemiantys dalykai", - teigė G.Steponavičius.

Liberalų sąjūdžio kūrimo manifeste teigiama, kad naujoji partija sieks „teisingos, išsilavinusios ir pasiturinčios Lietuvos". Jos vizija esą yra Trečioji respublika su aktyvia pilietine ir socialiai atsakinga visuomene, „kur privati iniciatyva ir valstybės institucijos bendradarbiauja, užtikrindamos spartų ūkio augimą ir nuoseklų gyvenimo lygio kilimą kiekvienam, įgalinant piliečius pačius tvarkyti savo reikalus, kuriant stiprią savivaldą ir tolygiai plėtojant regionus".

Naujos politinės jėgos kūrėjams teks surinkti mažiausiai tūkstančio gyventojų parašus. Pagal įstatymus, politinė partija registruojama, jei norą tapti jos nariais deklaruoja ne mažiau kaip 1000 gyventojų. Steigiamąjį suvažiavimą planuojama sušaukti vasario mėnesį.

Partijos steigėjai kol kas neskelbia, kas taps jų lyderiu, nors kaip galimi kandidatai neoficialiai minimi G. Steponavičius ir P.Auštrevičius.

Apie naujos partijos kūrimą A.Zuoko oponentai garsiai prabilo po to, kai lapkritį LiCS tarybos posėdyje nepavyko inicijuoti balsavimo dėl nepasitikėjimo partijos vadovybe.

Vidiniai neramumai partijoje sustiprėjo vasaros pradžioje, kai A.Zuokas nusprendė ignoruoti prezidento Valdo Adamkaus netiesiogiai išsakytus raginimus dėl prarasto visuomenės pasitikėjimo pasitraukti iš užimamų pareigų. Lyderį atsistatydinti ragino ir dalis tuometinių liberalcentristų. Tačiau netrukus penki A.Zuoko oponentai parlamentarai buvo išmesti iš partijos gretų, dar keli jau anksčiau buvo sustabdę narystę.

Lyderio šalininkams Seime susibūrus į atskirą - Liberalų ir centro sąjungos - frakciją, senojoje frakcijoje likę A.Zuoko kritikai pervadino ją į Liberalų. Ši frakcija turi 10, LiCS frakcija - 8 narius. Liberalais pasivadinę iš partijos pašalinti ar patys iš jos pasitraukę parlamentarai sudaro naują politinė jėgą steigiančios iniciatyvinės grupės branduolį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.