aA
Saddamas Husseinas trečiadienį teisme pareiškė, jog JAV kalėjime jis buvo mušamas, ir mušimo žymės dar tebesančios jo kūne. "Mane amerikiečiai mušė ir kankino, - sakė jis. - Mano kūne neliko nemuštos vietos, žymės tebėra matomos visur".
Saddamas Husseinas
Saddamas Husseinas
© Reuters/Scanpix
S.Husseinas dar pasakė, kad prieš jį liudijusių žmonių kankintojus reikia nubausti. Šitaip jis mėgina atsieti save nuo nusikaltimų, kuriuos jam valdant darė valdžios pareigūnai.

"Kai girdžiu, kad kažkuriam irakiečiui skauda, tuomet skauda ir man. Neteisingi veiksmai prieš tuos žmones yra neteisingi ir pagal įstatymą; todėl tie, kurie darė taip turi gauti ko nusipelnė", - kalbėjo buvęs Irako prezidentas teisėjui.

Dar jis pažymėjo, kad paprasti amerikiečiai nėra Irako priešai: "Mūsų priešas yra Amerikos vyriausybė, kuri griauna Iraką". S.Husseinas gyrė sukilėlius, vadino juos "narsiais vyrais" ir pridūrė, jog jie daro "gerą darbą".

Buvęs Irako diktatorius trečiadienį pirmininkaujančiam teisėjui atmetus jo prašymą nutraukti posėdį vidurdienio maldai, nusisuko nuo teisėjų ir pradėjo melstis.

Nušalintasis Irako lyderis pasisuko savo kėdėje į kairę kaltintojų link - į Mekos pusę - ir maždaug 10 minučių meldėsi.

Teisėjas Rizgaras Mohammedas Aminas atmetė ir panašų kaltintojų liudytojo Ali Mohammedo Husseino al Haydari prašymą.

Musulmonai turėtų melstis penkis kartus per dieną. Kaskart ateidamas į teismą, kuris jį ir dar septynis bylos atsakovus teisia už 148 šiitų nužudymą Dudžailo kaime 1982 metais, Saddamas Husseinas atsinešdavo Koraną.

Tuo tarpu Saddamą Husseiną teisiančiam teismui vienas liudytojas pasakojo, kaip 1982 metais viename šiitų kaime po nepavykusio pasikėsinimo į Irako diktatorių buvo suimta visa jo šeima.

"Jie išlaužė lauko duris ir šaukdami įsiveržė į vidų. Buvo labai baisu", - teigė Ali Mohammedas Husseinas al-Haydari, kuriam tuo metu buvo 14 metų.

Liudytojas, kuris teisme stovėjo visai šalia paties Saddamo Husseino, davė parodymus dėl 148 Dudžailo kaimo gyventojų nužudymo, surengto po nepavykusio mėginimo pasikėsinti į prezidento gyvybę.

Į savo pasakojimą jis tiesiogiai įtraukė kartu su Saddamu Husseinu teisiamą Barzaną Ibrahimą Hassaną al-Tikritį, netikrą buvusio diktatoriaus brolį, vadovavusį siaubą kėlusiai žvalgybos tarnybai.

Jis teigė, kad buvo suimti ir vaikai, ir pagyvenę žmonės. Liudytojas taip pat pasakojo apie Irako pajėgų kankinimus ir mušimus, kai buvo nuvežtas į liūdnai pagarsėjusį Abu Graibo kalėjimą, esantį už Bagdado.

"Negaliu nupasakoti kankinimų, kuriuos mums teko patirti. Jie paėmė vieną iš mūsų ir jis grįžo paklodėje, permirkusioje krauju", - sakė 37 metų A.M.H.al-Haydari.

Kelis jo brolius saugumo pajėgos vėliau nužudė, sakė liudytojas. Saddamas Husseinas, kuris teisiamas su dar septyniais kaltinamaisiais, sėdėjo šalimais esančiame suole ir žymėjosi pastabas

Trečiadienį liudytojai, dujodami parodymus buvusio Irako prezidento teisme Bagdade, taip pat pasakojo, kad netikras Saddamo Husseino brolis ramiai valgė vynuoges, o greta jo kankinamas žmogus klykė nesavo balsu. Šis kaltinimas buvo vienas tiesiausių ir ypatingiausių šiame teismo procese. Ankstesni kaltintojų liudytojų parodymai buvo padriki, netikslūs.

Iš už užuolaidos kalbėjęs žmogus, kuris nebuvo įvardintas, o vadintas liudytoju Nr. 1, kad būtų užtikrintas jo saugumas, sakė, jog netikras S.Husseino brolis, žvalgybos vadas Barzanas Ibrahimas al Tikriti, dalyvavo jo kankinimuose devintąjį XX amžiaus dešimtmetį.

"Tardymo metu jie mane kankino, o Barzanas tuo metu valgė vynuoges", - sakė liudytojas. "Aš šaukiau, esu pagyvenęs žmogus, - tęsė jis. - Jie kankino mane elektra, norėjau tik mirti".

S.Husseinas, B.Ibrahimas al Tikriti ir dar šeši jų bendrai kaltinami nusikaltimais žmoniškumui. Pasak kaltintojų, šie asmenys įsakė nužudyti 148 Dudžailo (netoli Bagdado) gyventojus po nepavykusio pasikėsinimo į S.Husseino gyvybę šiame mieste 1982 metais. Visi aštuoni neigia šiuos kaltinimus.

Minėtasis kankintas liudytojas išbuvo suimtas 17 dienų Dudžailo žvalgybos centre, kur jis atpažino dviejų savo sūnų lavonus; pasak policijos jiedu buvo susiję su pasikėsinimo į S.Husseiną sąmokslu. Vėliau jis buvo perkeltas į Abu Graibo kalėjimą, kuriame išbuvo 14 mėnesių, o po to buvo ištremtas į dykumą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.