aA
Teroristinio tinklo "al Qaeda" lyderis Osama bin Ladenas jau gali nebesugebėti vadovauti šiai kovotojų islamistų organizacijai, trečiadienį pareiškė JAV gynybos sekretorius.
Donald Rumsfeld
Donald Rumsfeld
© Corbis/Scanpix
Per viešnagę Pakistane D.Rumsfeldas teigė, jog prezidento George'o W.Busho administracijai sugauti įtariamą 2001 rugsėjo 11-sios teroro išpuolių Niujorke ir Vašingtone sumanytoją vis dar yra prioritetas. Manoma, jog jis slapstosi kažkur kalnuose Afganistano ir Pakistano pasienyje.

"Manau, labai intriguoja tas faktas, jog mes iš jo nieko negirdėjome jau beveik metus", - sakė D.Rumsfeldas žurnalistams, vykdamas į Islamabadą.

"Nežinau, ką tai reiškia, tačiau įtariu, kad bet kuriuo atveju, jei jis yra gyvas ir veiksnus, didžiąją laiko dalį jis skiria tam, kad išvengtų persekiotojų", - teigė D.Rumsfeldas.

"Man sunku patikėti, jog jis galėtų efektyviai dirbti ir užimti pagrindinę poziciją vadovaujant "al Qaeda" operacijoms visame pasaulyje, nors, žinoma, aš galiu klysti", - pridūrė gynybos sekretorius.

D.Rumsfeldo komentaras atkartojo ankstesnį JAV ambasadoriaus Pakistane Ryano Crockerio (Rajano Krokerio) komentarą. Tačiau jis kertasi su "al Qaeda" vadovo pavaduotojo Aymano al-Zawahri teiginiais, išsakytais šį mėnesį išplatintoje vaizdajuostėje, jog O.bin Ladeno kova su Vakarais dar tik prasideda.

D.Rumsfeldas pakartojo: "Mes tiesiog nežinome".

Paskutinis "al Qaeda" pranešimas iš O.bin Ladeno pasirodė 2004 metų gruodžio 27 dieną, kai televizija "Al Jazeera" parodė vaizdajuostę, kurioje jis ragino irakiečius boikotuoti rinkimus, įvykusius po mėnesio.

D.Rumsfeldo vizitu į Pakistaną, JAV sąjungininką JAV kare su terorizmu, siekiama aiškiau pademonstruoti JAV paramą bei įvertinti JAV pagalbos operacijas po spalį šalį sukrėtusio žemės drebėjimo, kuris nusinešė 73 tūkst. žmonių gyvybes.

Dieną prieš D.Rumsfeldą su panašiu vizitu Pakistane lankėsi JAV viceprezidentas Dickas Cheney.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.