aA
Klaipėdietė Sonata Žilinskienė mylimiausio ir artimiausio žmogaus - mamos - neteko spalio 18 dieną. Į paskutinę kelionę 57-erių Ramutę Paulauskienę giminės ir artimieji išlydėjo neslėpdami ne tik netekties skausmo, bet ir nuoskaudos, kad tragedijos, atėmusios niekuomet nesirgusio žmogaus gyvybę, buvo galima išvengti.
Sveikatos apsauga, medicina, gydymas, ligoninė
Sveikatos apsauga, medicina, gydymas, ligoninė
© DELFI
Visų mylėtos Ramutės dvasia vis dar sklando namuose, kur ji gyveno. Duktė Sonata įsitikinusi, kad mama iki paskutinės akimirkos netikėjo, kad artėja jos atsisveikinimo su gyvenimu valanda, mat ligos priežastis atrodė tokia banali ir menka, kad atrodė net sunku patikėti, jog dėl jos galima mirti.

Ramutė Paulauskienė rugpūčio 13 dieną šeimininkavo virtuvėje, virė šaltieną. Paragavusi gabalėlį, moteris užspringo. Ramutė jautė - kaulas įstrigo kažkur gerklėje. Moteris dar vylėsi, kad pajėgs jį iškosėti. Tačiau kai skausmas kakle stiprėjo, o dusulys nebeleido ramiai kvėpuoti, kartu su dukra ji kreipėsi į gydytojus.

Klaipėdos miesto ligoninės priėmimo skyriuje budinčiam gydytojui paaiškino, kas atsitiko. Paulauskienės duktė Sonata prisimena, kad medikams buvo pasakyta negalavimo priežastis, akcentuota, kad bloga savijauta Paulauskienę persekioja dėl įryto ir gerklėje įstrigusio kaulo.

Pacientė buvo pasiųsta konsultuotis pas specialistą. Gydytojas Viktoras Pivrikas pasakė nieko įtartino neaptikęs, tik konstatavo, kad yra paraudusi gerklė.

Vėliau priimamojo gydytojai moterį nusiuntė atlikti echoskopijos. Šis tyrimas taip pat jokio svetimkūnio neparodė. Tačiau moteris jautėsi vis blogiau. Paulauskienė kreipėsi į savo šeimos gydytoją Genovaitę Mockevičienę. Pastaroji taip pat neišgirdo skundo esmės ir pradėjo pacientę gydyti nuo obstrukcinio bronchito. Miesto tuberkuliozės dispanseryje buvo padaryta plaučių nuotrauka. Medikai patvirtino šeimos gydytojos diagnozę - obstrukcinį bronchitą.

Tik atlikus bronchoskopiją gydytojai pacientės bronchuose pagaliau aptiko svetimkūnį. Per operaciją jai buvo pašalinta 30 proc. dešiniojo plaučio, o iš bronchų išimtas užpūliavęs kaulas, kuriuo moteris užspringo dar rugpjūtį. Chirurgas neslėpė nuostabos: kaip su tokiu kaulu, įstrigusiu bronchuose, Paulauskienė gyveno pusantro mėnesio?

Deja, po operacijos moters sveikata nepagerėjo. Paulauskienė buvo perkelta į reanimacijos skyrių. Netrukus jai buvo nustatytas abiejų pusių plaučių uždegimas. Po operacijos praėjus vos savaitei moteris mirė.

Gavusi iš ekspertų mamos mirties liudijimą ir skrodimo išvadas, Žilinskienė išgyveno dar vieną šoką. Tik tuomet jai tapo aišku, kad mama mirė ne dėl plaučių uždegimo. Mirties liudijime užfiksuota, kad tiesioginė Paulauskienės mirties priežastis - sepsis, t.y. kraujo užkrėtimas. Tarpinė mirties priežastis - abipusė pneumonija ir dešiniojo apatinio skiltinio broncho svetimkūnis. Tuomet Žilinskienei kilo klausimas - kada mamai prasidėjo kraujo užkrėtimas - prieš ar po operacijos? Moteris LŽ teigė, kad mamai niekas net kraujo tyrimų neatliko.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"